Danes ponoči po slovenskem času se je v Miamiju na Floridi zaključilo odprto severnoameriško prvenstvo, na katerem sta v olimpijskem jadralnem dvosedu 470 nastopili tudi Tina Mrak in Veronika Macarol.

Po uspešni lanski sezoni, ko sta osvojili bron na evropskem prvenstvu, peto mesto in olimpijsko vozovnico za Slovenijo na svetovnem in zaključili sezono na tretjem mestu na svetovni ISAF ženski lestvici za razred 470, sta se na prvo letošnjo regato odpravili optimistični. Žal pa dekletoma v zahtevnih razmerah ni šlo vse po načrtih in prvo letošnje prvenstvo zaključujeta na 12. mestu.

V treh regatnih dneh je dvajset posadk, med katerimi so bile tudi vse najboljše, odjadralo sedem regat. Organizatorjem in jadralcem je močno nagajal veter, ki je nihal po moči in močno spreminjal tudi smer, celo do 30 stopinj, kar je povzročilo veliko čakanja in težav s starti. Dekleti sta po koncu povedali: »Pogoji so bili zahtevni, a za vse enaki, midve pa nisva prikazali, kar sva želeli. Najino jadranje je bilo slabo. V tem tednu nadaljujeva s treningi pred pričetkom regate svetovnega pokala. Imava kar nekaj stvari za odpraviti. Predvsem v šibkem vetru z 'boathandlingom' ter vložiti veliko več energije, da bo jadrnica po teh, za naju zahtevnih pogojih, hitrejša.«

Dekleti sta lani odprto severnoameriško prvenstvo zaključili na četrtem mestu, za letos pa sta si zadali naskok na stopničke.

Zmago sta prijadrali avstrijski jadralki Lara Vadlau in Jolanta Ogar (5. na ISAF lestvici), drugi sta bili Britanki Hannah Mills in Saskia Clark (21. na ISAF lestvici) ter tretji Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (6. na ISAF lestvici). Trenutno vodeči na ISAF lestvici najboljših jadralk sveta v razredu 470, Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance, sta končali na osmem mestu, drugi na ISAF lestvici, domačinki Anne Haeger in Briana Provancha, pa na devetem.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta se v zimskem obdobju posvečali predvsem kondicijski pripravi, saj imata, kot pravita, na tem področju še največ neizkoriščenih rezerv. Treningi so potekali dvakrat dnevno, dopoldne v telovadnici pod vodstvom kondicijskega trenerja Andreja Kocjana, v popoldanskih urah pa zunaj na prostem, predvsem v obliki tekov in kolesarjenja.

Odprtega severnoameriškega prvenstva sta se udeležili v okviru priprav na letošnjo sezono, prva regata ISAF svetovnega pokala pa ju v Miamiju čaka že čez nekaj dni, 25. januarja.

Fotografija je s svetovnega prvenstva v Santanderju, kjer sta Tina in Veronika Sloveniji prijadrali olimpijsko vozovnico v ženskem 470.