Rolex je predstavil prenovljen model skipperske ure Yacht Master 2. Predhodnik je prišel na trg leta 2007, sedaj pa v novi različici ura nudi nove funkcionalnosti, ki bodo olajšale delo skipperjem, ki se udeležujejo regat.

Rolex je v nov model ure vgradil poseben mehanizem, ki so ga razvili v podjetju. Gre za mehanski spomin, ki ga lahko programiramo in izjemno hitro sinhroniziramo. Skipperju omogoča natančno merjenje časa med štartno proceduro pred regato. Mehanizem je izjemno zapleten vendar enostaven za uporabo.

Rolex Yacht Master 2 je profesionalen regatni chronograph. Vgrajen ima mehanizem za odštevanje pred regato, ki se lahko nastavi vse od 1 pa do 10 minut in omogoča sledenje različnim štartnim proceduram. Razvoj mehanskega sistema je bil izjemno zahteven, saj so želeli, da mehanizem omogoča funkcijo programiranja in  pomnjenja. Ko je enkrat ura programirana je uporaba enostavna in hitra. Pri izdelavi so pazili, da lahko vse nastavitve na uri skipper izvede z eno roko.

Ker je ura namenjena uporabi v navtiki, so uporabili ohišje Oyster, ki je simbol Rolexa za vodotesne ure. Yach Master 2 je vodotesen do globine 100 m (330 čevljev) in je izjemno robusten. Ohišje je izdelano iz 18 karatnega zlata. Navijalna krona je pritrjena s sistemom Triplock, ki nudi tri načine zaščite pred vdorom vode.

Ura ima vgrajen samonavijalni sistem. Izdelan je iz 360 različnih delov, med katerimi so nekateri izdelani po posebni metodi UV-LiGA, ki je posebna metoda podjetja Rolex in omogoča izdelavo majhnih delov ure, ki so izjemno precizni, kljub njihovi zahtevni geometriji. Mehanizem je sposoben hraniti dovolj energije za 72 ur delovanja ure.

Pri izdelavi so bili pozorni še na dva dejavnika, ki močno vplivata na natančnost ure pri uporabi na plovilih. To sta sprememba temperature in udarci. Da je kljub temu ura natančna, so uporabili Parachrom vzmet, ki zagotavlja do desetkrat večjo natančnost kot klasične vzmeti prav pri spremembah temperature in udarcih.

YACHT MASTER II v akciji

Urin mehanizem omogoča natančno odštevanje med štartno proceduro. Zvočni in vizualni signal je sprožen je v treh stopnjah. Procedura lahko traja od 5 do 10 minut odvisno od regate.

Primer 10 minutne procedure:

Skipper prične z odštevanjem s pritiskom na gumb, ki se nahaja na poziciji ob 2h. Rdeč kazalec prikazuje pretekle minute od pričetka. Rdeč trikoten kazalec kaže preostale minute na skali od 10 do 0.

5 minut pred pričetkom regate, ko regatni odbor odda drugi signalni strel, lahko skipper dodatno sinhronizira uro. To stori s pritiskom na gumb, ki se nahaja na poziciji 4h.

1 minuto pred štartom, ob naslednjem signalu regatnega odbora lahko skipper preveri, če je njegova ura sinhronizirana z uradno uro. Ura prikazuje koliko sekund je še preostalo do štarta regate.

Tehnični podatki:

Ohišje: 44 m
Materiali: 18 ct rumeno zlato, 18 ct belo zlato in 950 platina ali 904L jeklo in 18 ct EVEROSE zlato ali  904L jeklo
Steklo: Sintetični safir odporen na praske
Vodoodpornost: 100 m (330 čevljev)
Natančnost: Certifikat Swiss chronometer (COSC)
Funkcije: Centralni urni in minutni kazalec, majhen sekundni kazalec na poziciji 6h, Programabilna funkcija za odštevanje s sinhronizacijo in štoparica
Frekvenca oscilatorja: 28,800 udarcev/h (4 Hz)
Zaloga energije: približno 72 ur