Eno uro 18 minut in 25 sekund je potrebovala ekipa jadrnice Robertissima III, da je zmagala na letošnji Barcolani.

Roberto Tomasini Grinover, lastnik jadrnice Robertissima III in njegov taktik Vasco Vascotto sta regato štartala odlično in takoj prevzela vodstvo. Taktik Vascotti je dvignil špinaker takoj po strelu štartne pištole in ekipo popeljal v vodstvo. Slovenski jadralec Mitja Kosmina je s svojo jadrnico Jena no Borders štartal slabše in potreboval preveč časa, da je dvignil gennaker.

Včeraj so v Tržaškem zalivu vladali izjemno težki pogoji. Napoved vremena je bila slaba. Sunki vetra naj bi dosegali vse do 80 vozlov. Organizator je bil prisiljen prestaviti štart regate za dve uri, ker naj bi po napovedih burja padla. Preko 1000 jadrnic se pognalo na regatno polje ob 12.30 uri. In kot so napovedali vremenoslovci, je burja močno padla. Pihala je le še s hitrostjo med 10 in 15 vozli, le redki sunki so dosegali 25 vozlov, v ciljni ravnini pa veter ni dosegel niti 10 vozlov.

Odlično je jadrala jadrnica Robertissima III. Po prihodu v cilj je lastnik Roberto Tomasini Grinover dejal: »To je neverjeten občutek. Zmaga je velika. Za mojo ekipo je naporen teden. Zmaga na tej regati je izjemno darilo za to jadrnico.« Ekipa bo v novi sezoni zaplula namreč z novo jadrnico in je tako to zadnja regata s staro jadrnico.

Taktik jadrnice Robertissima III, Vasco Vascotto, je po prihodu v cilj dejal: »Barcolana je festival za vse. Zelo smo veseli, da smo zmagali. Predvsem zato, ker zmaga ni bila rezultat sreče. Regato smo odjadrali izjemno dobro. Celotna ekipa se je izkazala. Sedaj bom užival s prijatelji v vsakem trenutku tega velikega uspeha.«

Na drugo mesto v skupni uvrstitvi se je uvrstila jadrnica Mitje Kosmina, Jena No Borders, na odlično peto mesto je prijadral Dušan Puh s svojim Velikim Viharnikom, Genarali s Petrom Podunavcem za krmilom je pristal na 15.mestu. Štajerska jadrnica Megaenergija z Urošem Žvanom za krmilom je zasedla odlično 20. mesto, Taia 2, Gorana Djordeviča je končala na 49. mestu v skupni razvrstitvi. Odlično so se odrezale tudi druge slovenske posadke. Limonca  razreda Justin Ten s krmarjem Srečkom Kendo za krmilom je prijadrala na 67. mesto, Gorazd Rajar na Eureki na 80. mesto, Lucifer Gorazda Frasa pa je končal na 87. mestu.

Letošnjo sezono žal na štartu ni bilo jadrnice Esimit Europa 2 in napovedanega trimarana Oman Sail, ki je izgubil člana posadke med plovbo mimo otoka Susak, ki ga po zadnjih informacijah še vedno niso našli. Več o Oman Sail na: Trimaran Oman Sail izgubil člana posadke južno od otoka Susak