Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Le še nekaj dni nas loči do splovitve težko pričakovane jahte Wider 150. V ladjedelnici zaključujejo še zadnje detajle.

Podjetje Wider Yachts je svoj koncept mega jahte predstavilo leta 2011 na salonu plovil v Monacu. Le štiri leta po tem je jahta praktično pripravljena, da zapluje po oceanih.

Jahto je oblikoval Fulvio De Simoni. Trup je izdelan iz aluminija, ki so ga izbrali zato, ker ga je možno reciklirati in s tem zmanjšati vpliv na okolje. Jahto bo poganjala kombinacija dieselskih in električnih motorjev, ki bo zmanjšala porabo goriva. Z električnimi motorji bo lahko plula s hitrostjo 5 vozlov. Baterije zadoščajo za 8 ur plovbe, kar pomeni, da lahko prepluje 40 nmi. Baterije bodo zadostovale tudi za porabo elektrike preko noči in prižiganje agregatov ne bo potrebno. Gosti na jahti bodo lahko spali v miru brez hrupa in brez vibracij.

Za njeno velikost se lahko pohvali s številnimi atributi. Pomožni čoln bo dolg kar 9,8m in če smo čisto iskreni, bo to seveda Wider 32. Tudi ta čoln so razvili istočasno kot jahto, le da je na trg prišel že pred leti. Jahta ima Beach club, ki meri neverjetnih 90 m2 in ima 7 metrski bazen na sredini plovila. Bok ladje ob bazenu se odpre in poveča površino kluba, ter omogoča direkten dostop do morja ter skrbi za pretok zraka. Lastniško kabino težko imenujemo kabina. Lahko jo poimenujemo kar apartma, saj meri 75 m2. Široka je 8,5 m in ima teraso velikosti 4 m2. Ima številne steklene površine in pregradno steno, ki jo razdeli v dva prostora. Skupno je na jahti dovolj prostora za namestitev desetih gostov, osmih članov posadke in kapitana.

Tehnične lastnosti:

Dolžina čez vse: 46 m
Širina: 8.53 m
Ugrez: 1.98 m
Material trupa:: Aluminij 5083
Teža: 355 t
Oblikovalec: Fulvio De Simoni
Navtični arhitekt: Wider Engineering / Sydac / Naval Project / Sistemi Tecnici Navali
Največja hitrost plovbe (diesel-električni pogon): 15 vozlov
Potovalna hitrost plovbe (diesel-električni pogon): 13 vozlov
Ekološka hitrost plovbe (diesel-električni pogon): 11 vozlov
Elektromotorji: 2x 531 kW
Generatorji: 4x 350 kW
Baterije: 544 kW

Fotogalerija: Wider 150

Vir: http://www.wider-yachts.com/

Komentarji