V torek je prišlo do grozljive nesreče turistične ladje med ogledom kitov.

Turistična ladja Leviathan II je v torek 27.10.2015 izplula s 24 potniki in 3 člani posadke na krovu. V okolici Tofina na zahodni obali Kanade so se podali na ogled kitov. Ob 15.24 uri je prišlo do tragedije. Ladja se je prevrnila.

Vzrok za nesrečo naj bi bil, ker naj bi se večina potnikov nagnetla na eni strani plovila ravno v trenutku, ko je vanje udaril velik val. Po dosedanjih podatkih so že našli 6 trupel potnikov, enega pa še pogrešajo.

Prvi izsledki raziskave kažejo, da je bila v času nesreče večina potnikov na levi strani strehe plovila. V desno stran plovila je udaril velik val in ga prevrnil. V nesreči se je sprožil avtomatski reševalni splav in aktivirali sta se dve signalni raketi. Ko so to opazili na obali, so na kraj nesreče nemudoma izpluli člani Kanadske policije in pomagali pri reševanju. Rešiti jim je uspelo 21 turistov in članov posadke, žal pa je bilo prepozno za 5 oseb, ki so v nesreči utonile. Eno osebo še pogrešajo.

Potopljeno ladjo so že dvignili na površje in odvlekli na severno stran otoka Vargas.

Natančna raziskava o vzrokih nesreče še ni zaključena. Preverili bodo stabilnost ladje, elektronske inštrumente in vse spremembe na plovilu, ki so bile narejene po izdaji plovnega dovoljenja..

Spodnji video je bil posnet z enega izmed plovil, ki ji priplulo na kraj nesreče.

Foto: Adam Chilton