Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Alex Thomson in Guillermo Altadill, ki plujeta na regati Transat Jacques Vabre sta v soboto ob 13.25 uri odvrgla svojo markirno bojo.

Skipperja Alex Thomson in Guillermo Altadill, ki sta s svojo jadrnico Hugo Boss nastopila na regati Transat Jacques Vabre, sta bila prisiljena v soboto odvreči svojo markirno bojo in poklicati na pomoč. Na lokacijo, ki je bila 82 nmi oddaljena od španske obale, je nemudoma odletel helikopter španske Obalne straže. Oba jadralca so rešili iz vode, dvignili na helikopter in odleteli nazaj na kopno.

Jadrnica Hugo Boss se je med plovbo na regati poškodovala. Jadralca sta bila prisiljena prekiniti svoj nastop na regati. Plovilo sta zasilno popravila in odplula proti A Coruni, kjer naj bi ju čakala njuna tehnična ekipa in usposobila jadrnico za nadaljnjo plovbo preko Atlanitika.

Po 36 urah plovbe po razburkanem morju in močnih vetrovih, se je poškodba plovila še povečala. V jadrnico je začela vdirati voda, kar je povzročilo, da se je pričela potapljati.

Direktor ekipe Stewart Hosford je takoj po prejemu žalostne novice povedal:

"Najbolj nas skrbi varna vrnitev skipperjev Alexa in Guillerma. Ko bosta na varnem, bomo pričeli razmišljati o reševanju naše jadrnice tipa IMOCA 60. Zelo zadovoljni smo s hitrim ukrepanjem reševalnih enot."

Ko sta jadralca prispela na kopno sta pojasnila situacijo. Na plovilu sta že drugič popravila poškodbe in jadrnico obrnila v veter, da bi se možnosti za nadaljnje poškodbe jadrnice zmanjšale. Čakala sta na izboljšanje vremena, ki pa žal ni prišlo pravočasno. Visok val je povzročil, da se je jadrnica prevrnila. Jadralcema je uspelo zapreti vsa okna in odprtine na jadrnici. Uspelo jima je preprečiti, da bi se potopila. Nato je Alexu uspelo pritisniti gumb na premični kobilici, s čemer se je jadrnica obrnila nazaj. Šele nato sta obvestila reševalne ekipe o resnosti situacije. V jadrnico je vdrla večja količina vode, snast pa je tako močno poškodovan, da sta jo morala zapustiti.

Alex Thomson je pojasnil:

"Bila je izjemno čudna situacija. Moramo ugotoviti, zakaj se je to zgodilo. Val je bil resnično velik, vendar ne bi smel prevrniti jadrnice. S tehnično ekipo se bom vrnil na jadrnico in jim pomagal, da jo varno pripeljemo nazaj."

Danes je ekipi uspelo jadrnico privleči v A Coruno.

Komentarji