Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Že tradicionalno se jadralci v jadralskem dvobojevanju srečajo v Trstu na Christmas Match race-u. Tokrat se je standardni ekipi Eureke (Rajar Bojan, Miran Pavlič in Rok Korošec) priključil še naš najvišje rangirani krmar Dejan Presen. Nazadnje sta oba izkušena krmarja jadrala skupaj pred skoraj šestimi leti in z ekipo za takratne čase uprizorila skoraj epsko zmago proti krmarju America’s Cup-a Ianu Ainsliju. Tako tudi tokrat uspeh ni smel izostati.

V petek ni bilo dvobojev zaradi brezvetrja. V soboto zjutraj pa se je že na ogrevanju pokazalo, da je naši ekipi dorasla samo najvišje rangirana ekipa iz Poljske. Z malce nerodnosti regatnega odbora in obilo brezvetrja so v sončnem vremenu izvedli le en dvoboj. Eureka si je z zmago priborila prvo točko. Precej slabše se je godilo Poljakom, ki so zgrešili cilj. Ja prav ste prebrali. Cilj je bil namreč postavljen nestandardno na drugi strani regatne barke. Po prečkanju napačne, torej štartne linije, niso imeli dovolj prednosti za popravek in italijanska posadka je z nekaj sreče uspela prva prečkati ciljno črto.

Tudi v nedeljo je na regatnem polju vladalo brezvetrje. Jasno je postalo, da bo program skrajšan in glavna naloga regatnega odbora je bila, zagotoviti minimalno potrebno število izvedenih dvobojev za veljavni dogodek. V prvem dvoboju dneva se je Eureka srečala s favoriti skupine. Mlada simpatična švedska posadka je kmalu začela zaostajati. Do prvega obrata si je Eureka prijadrala lepo prednost, ki pa jo je z obratom vetra na boji žal izgubila. Švedi so obrnili s premcem tik za krmo slovenske jadrnice. Do konca dvoboja je Eureka jadrala odlično in si zopet nabrala neulovljivo prednost.

Po naslednji zmagi z italijansko posadko je bilo že jasno, da je Eureka zmagovalec skupine. Ker dvoboji druge skupine do 13. ure niso bili končani, je bilo že več ali manj jasno, da dvoboja s Poljaki ne bo. Slovenska ekipa je držala pesti, da se pred iztekom časa odpluje še en dvoboj, kar bi pomenilo veljavnost regate in njihovo zmago. Pičle pol ure pred koncem je vendar veter pokazal milost in 15 minut pred iztekom so se zadnji dvoboji začeli. Italijanska ekipa je dvoboj izgubila.  Eureka je bila edina ekipa s 100% izkupičkom zmag.

Vir: JZS.si, Bojan Rajar, Eureka, Foto: osebni arhiv Bojan Rajar

Komentarji

Komentarji   

# Matej Rakar 10:40 08-12-2015
Dobra fotka