Vrhunski kitajski jadralec Guo Chuan je preplul Arktični ocean in postavil prvi rekord v neprekinjeni plovbi.

Guo Chuan je 3.9.2015 ob 13:41 uri s petimi člani posadke izplul iz ruske luke Murmansk. Odločil se je, da bo s svojim 97 čevljev dolgim trimaranom China Quindao preplul Arktični ocean in svojo plovbo zaključil v Beringovi ožini. Želel je postaviti rekord v neprekinjeni plovbi od Evrope do Pacifika skozi Severni prehod v Arktičnem oceanu.

Prve tri dni plovbe so pluli v izjemno močnih vetrovih. Že drugi dan so dosegali hitrost plovbe 37 vozlov. V enem dnevu so prejadrali 466 navtičnih milj, kar je pomenilo, da plujejo s povprečno hitrostjo 19,43 vozla. Ker vetrovi niso pojenjali, je skipper Guo Chuan odločil, da bodo pluli po nekoliko bolj južni ruti, kot je bilo prvotno predvideno.

Celotna ekipa je morala biti ves čas plovbe pozorna in opazovati, kje so ledene gore. Najbolj nevarno je bilo, ko so pluli severno od 75 vzporednika. Plovba je potekala preko Leptevskega in Vzhodno Sibirskega morja nato pa so zapluli v morje Chukchi, kjer so se obrnili proti jugu in zapluli skozi Beringovo ožino.

Ciljno črto so prepluli 15.9.2015 ob 16:49 uri. Za plovbo so potrebovali 12 dni 3 ure 8 minut in 15 sekund. S tem so postavili prvi rekord za plovbo po Arktičnem morju. Ali je to dober dosežek ali ne, je težko soditi. Do sedaj se takega podviga ni lotil še nihče in primerjalnega časa ni. Dosežek je že potrdila mednarodna organizacija WSSR (World Speed Sailing Record Council), ki bdi nad hitrostnimi jadralskimi dosežki.