V Riu de Janeiru, na prizorišču olimpijskih iger prihodnje leto, se je včeraj z regato za medalje zaključilo odprto brazilsko državno prvenstvo olimpijskih razredov, ki je v zalivu Guanabara potekalo od 15. do 20. decembra.

V sklopu priprav na olimpijske igre so se ga udeležili tudi trije slovenski reprezentanti. V razredu finn je Vasilij Žbogar osvojil končno drugo mesto, v razredu 470 pa sta Tina Mrak in Veronika Macarol regato končali na šestem mestu.

V Riu de Janeiru, na prizorišču olimpijskih iger prihodnje leto, je med 15. in 20. decembrom potekalo odprto brazilsko državno prvenstvo olimpijskih razredov. Brazilskim jadralkam in jadralcem, ki so se potegovali za naslove državnih prvakov in v razredih 470 moški in nacra 17 tudi v internih kvalifikacijah za olimpijske igre, so se pridružili olimpijski kandidati iz številnih drugih držav. Prvenstvo je eden zadnjih večjih jadralskih dogodkov, ki bodo v zalivu Guanabara potekali pred olimpijskimi igrami naslednje leto. V Riu se je zbralo kar 341 jadralk in jadralcev iz 41 držav, ki so prvenstvo izkoristili kot eno od priložnosti, da se pobliže spoznajo z razmerami na regatnem polju, saj je že predolimpijska regata avgusta letos pokazala, da bo poznavanje lokalnih razmer odločilno vplivalo na rezultate. Med jadralkami in jadralci, ki so se pomerili na prvenstvu, so bila velika imena olimpijskega jadranja iz Nizozemske, Argentine, Španije Velike Britanije, ZDA, Izraela, Japonske, Italije, Francije, Hrvaške in Slovenije. Jadralci so se od torka do sobote pomerili v osmih plovih, danes pa je najboljših deset v posameznem razredu jadralo še v regati za medalje.

V sklopu priprav na olimpijske igre so se odprtega brazilskega državnega prvenstva olimpijskih razredov udeležili tudi vsi trije slovenski reprezentanti, ki so že osvojili mednarodne olimpijske norme, in sicer Vasilij Žbogar v razredu finn in posadka Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470. Kot vodja slovenske reprezentance pa je v Brazilijo odpotoval tudi Trevor Millar, dolgoletni trener najuspešnejšega slovenskega jadralca in pomemben tvorec obeh Žbogarjevih medalj na olimpijskih igrah, ki ga je izvršni odbor JZS imenoval za vodjo reprezentance na olimpijskih igrah v Riu. Glavni cilj je pred olimpijskimi igrami čim bolje spoznati razmere na regatnih poljih in pripraviti vso potrebno logistiko, primerne pogoje za trening in hrambo opreme ter primerno nastanitev za čas olimpijskih iger.

Z razmerami na prizorišču je zadovoljen vodja reprezentance Trevor Millar: »Mislim, da smo lahko zadovoljni z dobro bazo za trening, problem pa so izredno visoki stroški za trening in hrambo opreme. Pred jadralci je še trdo delo do olimpijskih iger, na prizorišče se bomo še vračali, poleg spoznavanja razmer na regatnem polju, bo pomembna tudi vsa ostala logistika, od nastanitve, dostopnosti do prizorišča, prehrane, saj bodo na koncu odločale majhne, a pomembne podrobnosti.«

V zahtevnih razmerah, kjer so ponovno prevladovali veliki valovi, močan tok in šibek veter, so slovenski jadralci dobro začeli in so vse dni prvenstva krojili vrh razvrstitve v posameznem razredu. V razredu finn je bronasti Vasilij Žbogar z nedavnega svetovnega prvenstva vse dni odlično jadral in do zdaj za razred boljšega Britanca Gilesa Scotta tudi nekajkrat premagal. S štirimi zmagami v posameznih plovih in tudi zmago v današnji regati za medalje je Žbogar osvojil končno drugo mesto in s svojim nastopom pokazal, da tudi Scott ni nepremagljiv, in da bo naslednje leto resen kandidat za olimpijske medalje. Po regati za medalje je zadovoljen povedal: »Prvenstvo Brazilije končano, končno drugo mesto je dober rezultat, regata pa je bila odličen trening.« Zmago je tudi tokrat slavil Britanec Gilles Scott, s točko prednosti pred Izolanom, tretje mesto pa je osvojil Američan Caleb Paine. Naslov brazilskega državnega prvaka je osvojil Jorge Zarif s petim mestom v absolutni razvrstitvi.

V razredu 470 sta evropski prvakinji Tina Mrak in Veronika Macarol vse dni jadrale v ospredju in z izjemo slabšega dneva pokazali, da sta konkurenčni drugim posadkam in bosta tudi na olimpijski regati prihodnje leto lahko posegli v Tina Mrak in Veronika Macarolsam vrh. Današnja regata za medalje se ni izšla po njunih pričakovanjih, saj sta bili zaradi prehitrega starta diskvalificirani. Na koncu sta regato končali na šestem mestu. Prvo mesto sta osvojili Britanki Hanna Mills in Saskia Clark, drugi sta bili Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka, tretji pa Camille Lecointre in Helene DeFrance. Naslov brazilskih državnih prvakinj sta osvojili Fernanda Oliveira in Ana Barbachan, ki sta prvenstvo končali na petem mestu.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta po vrnitvi na kopno ocenili svoj nastop: »Današnja regata za medalje se ni izšla tako, kot sva si zastavili. Vse možnosti sva zapravili že na startu, ker sva bili čez linijo. Ves teden je bil kar naporen. Preveč dvigov in padcev sva imeli. Današnjega dneva na žalost nisva izkoristili, da bi prišli do medalje. Teden je bil zelo poučen in veliko sva se naučili, predvsem pa sva videli, da če hočeva, zmoreva tudi zmagati. Zelo pomembno je, da sva trenirali in jadrali na poljih, ki bodo prizorišča olimpijskih iger in z najino najboljšo konkurenco. Konkurenca je zelo dobro pripravljena. Tudi midve sva zelo hitri, vendar so naju tokrat prevelike napake preveč stale. Vendar je vsaka regata s tako konkurenco pomembna izkušnja in upava, da bova to naslednjič dobro unovčili.«

Načrtno in trdo delo je obrodilo sadove, rezultati zadnje sezone kažejo, da bodo slovenski jadralci tudi na olimpijskih igrah prihodnje leto med resnimi kandidati za olimpijske medalje.

Predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž je zadovoljen z letošnjo sezono: »Letošnji uspehi slovenskih jadralcev kažejo, da smo na dobri poti. Imamo dve posadki, ki sta si že zagotovili olimpijsko normo, obe posadki pa z zadnjimi rezultati kažeta, da bosta na olimpijskih igrah tudi v igri za medalje. Jadralna zveza Slovenije si v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije prizadeva zagotoviti pogoje za kakovostne priprave v Braziliji, kar je povezano s precejšnjimi stroški. Poleg tega imamo še dve možnosti za osvojitev olimpijske norme, in sicer v razredu laser in laser radial, tako da smo s tega vidika lahko zadovoljni.«

Letošnja sezona se počasi končuje, vendar časa za počitek ne bo veliko. Slovenski jadralci se iz Brazilije vračajo s številnimi informacijami in dragocenimi izkušnjami, ki bodo v naslednjih mesecih pomembne za priprave na igre. Obe slovenski posadki čaka trdo delo do olimpijskih iger, ki bodo avgusta 2016. Dosedanje preizkušnje na prizorišču so pokazale, da bodo na olimpijskih igrah rezultate krojili šibek veter, veliki valovi in močan tok, olimpijska regatna polja so zelo raznolika, zato bo odločilnega pomena dobro poznavanje razmer in nastavitve jadrnice. Nekatere zveze so že dalj časa prisotne v olimpijski marini, jadralci, ki tam trenirajo že zadnje leto ali dve, so z razmerami bolje seznanjeni. Tudi slovenski posadki bosta svojo opremo pustili v Riu in se pred začetkom iger še vračali na priprave v Brazilijo, preostane jim še nekaj časa, da se na zahtevne pogoje v Riu čim bolje pripravijo in naslednje leto na olimpijske igre odpotujejo vrhunsko pripravljeni.

Vir: JZS.si, foto: Fred Hoffmann / CB Vela 2015