Ameriška jadrnica Comanche lastnikov Jima in Kristy Clark  je takoj po štartu regate v Sydneyu prevzela vodstvo. Po dveh dneh, 8 urah in 58 minutah plovbe po podivjanem morju je prva zaplula v Nevihtni zaliv (Storm Bay) pred pristaniščem Hobart na Tasmaniji.

Jadrnica Comanche, ki je bila izdelana za osvajanje pokalov na regatah kot je Rolex Sydney Hobart regata, je upravičila svoj sloves. Takoj po štartu si je izborila vodilno pozicijo, ki je ni izpustila vse do cilja regate. Njihov največji tekmec in favorit za zmago, jadrnica Wild Oats XI, letos ni imela sreče. Kmalu po štartu regate jim je sunek vetra strgal glavno jadro in prisiljeni so se bili vrniti v Sydney. Zmagovalec preteklih treh regat je tokrat ostal brez uvrstitve.

Jadrnica Comanche, ki je na lanskoletni regati zasedla drugo mesto za jadrnico Wild Oats XI, je letos za plovbo do pristanišča Hobart na Tasmaniji potrebovala 2 dni 8 ur 58 minut in 30 sekund, kar je približno 6 ur več kot lani. Prvi dan plovbe so pihali močni vetrovi preko 40 vozlov, ki so jim omogočali plovbo s hitrostjo preko 20 vozlov. Bolj kot so se bližali cilju na Tasmaniji, šibkejši so bili vetrovi in hitrost plovbe je padla na vsega 5-10 vozlov. V cilj so kljub temu pripluli prvi z lepo prednostjo. Sledila jim je  jadrnica Ragamuffin 100, ki pa je potrebovala slabih 11 ur več. Le štiri minute kasneje je v Hobart priplula jadrnica Rambler in 4 ure kasneje še jadrnica Maserati, ki je kot četrta uspela pluti manj kot 3 dni. Ostale jadrnice so za plovbo potrebovale več kot 3 dni.

Medtem, ko so se maksi jadrnice potegovale za prvo mesto v cilju, pa je med 60 čeveljskima jadrnicama Ichi Ban in Chinese Whisper vseh 640 nmi plovbe potekal pravi jadralni dvoboj. Jadrnici sta pluli druga ob drugi. Šele ko sta zapluli v zaliv Storm na Tasmaniji je Chinese Whisper pobegnila in prečkala ciljno črto 11 minut pred jadrnico Ichi Ban, ter kot peta uspešno zaključila regato.

Trenutno je v cilju 9 jadrnic. Večina flote, preostalih 68 jadrnic, še pluje proti cilju. V ospredju so Celestial, Teasing Machine, Indian in Rush. Do cilja jih loči manj kot 100 nmi. Ostali morajo prepluti še 100 do 200 nmi. Trenutno zadnja je jadrnica Myuna 3, ki je priplula šele polovico poti.