Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Ameriška jadrnica Comanche lastnikov Jima in Kristy Clark  je takoj po štartu regate v Sydneyu prevzela vodstvo. Po dveh dneh, 8 urah in 58 minutah plovbe po podivjanem morju je prva zaplula v Nevihtni zaliv (Storm Bay) pred pristaniščem Hobart na Tasmaniji.

Jadrnica Comanche, ki je bila izdelana za osvajanje pokalov na regatah kot je Rolex Sydney Hobart regata, je upravičila svoj sloves. Takoj po štartu si je izborila vodilno pozicijo, ki je ni izpustila vse do cilja regate. Njihov največji tekmec in favorit za zmago, jadrnica Wild Oats XI, letos ni imela sreče. Kmalu po štartu regate jim je sunek vetra strgal glavno jadro in prisiljeni so se bili vrniti v Sydney. Zmagovalec preteklih treh regat je tokrat ostal brez uvrstitve.

Jadrnica Comanche, ki je na lanskoletni regati zasedla drugo mesto za jadrnico Wild Oats XI, je letos za plovbo do pristanišča Hobart na Tasmaniji potrebovala 2 dni 8 ur 58 minut in 30 sekund, kar je približno 6 ur več kot lani. Prvi dan plovbe so pihali močni vetrovi preko 40 vozlov, ki so jim omogočali plovbo s hitrostjo preko 20 vozlov. Bolj kot so se bližali cilju na Tasmaniji, šibkejši so bili vetrovi in hitrost plovbe je padla na vsega 5-10 vozlov. V cilj so kljub temu pripluli prvi z lepo prednostjo. Sledila jim je  jadrnica Ragamuffin 100, ki pa je potrebovala slabih 11 ur več. Le štiri minute kasneje je v Hobart priplula jadrnica Rambler in 4 ure kasneje še jadrnica Maserati, ki je kot četrta uspela pluti manj kot 3 dni. Ostale jadrnice so za plovbo potrebovale več kot 3 dni.

Medtem, ko so se maksi jadrnice potegovale za prvo mesto v cilju, pa je med 60 čeveljskima jadrnicama Ichi Ban in Chinese Whisper vseh 640 nmi plovbe potekal pravi jadralni dvoboj. Jadrnici sta pluli druga ob drugi. Šele ko sta zapluli v zaliv Storm na Tasmaniji je Chinese Whisper pobegnila in prečkala ciljno črto 11 minut pred jadrnico Ichi Ban, ter kot peta uspešno zaključila regato.

Trenutno je v cilju 9 jadrnic. Večina flote, preostalih 68 jadrnic, še pluje proti cilju. V ospredju so Celestial, Teasing Machine, Indian in Rush. Do cilja jih loči manj kot 100 nmi. Ostali morajo prepluti še 100 do 200 nmi. Trenutno zadnja je jadrnica Myuna 3, ki je priplula šele polovico poti.

Komentarji