Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Ameriško podjetje Crystal Cruises iz Los Angelesa je podalo ponudbo za odkup legendarnega parnika SS United States, ki je veljal za najhitrejšo križarko svojega časa. Želijo ga prenoviti in z njim zapluti po Atlanitku.

Podjetje Crystal Cruioses je v četrtek na tiskovni konferenci objavilo novico o namenu odkupa parnika SS United States ter ga pretvoriti v luksuzno križarko, ki bo zopet zaplula po svetovnih oceanih.

Ladjo bodo obnovili po najnovejših okoljevarstvenih in varnostnih standardih, vendar jo bodo kljub temu ohranili v čim bolj originalnem stanju. Podjetje bo pokrilo vse stroške prenove. Do konca letošnjega leta bodo izdelali študije tehnične ustreznosti nato pa bodo pričeli s prenovo.

Parnik SS Umited States je bil ponos ameriške flote. V zadnjih letih je bila njegova usoda izjemno negotova. Ameriški zavod za ohranjanje dediščine se je boril z ogromnimi mesečnimi stroški, ki jih je povzročalo lastništvo ladje. V lanskem letu so že razmišljali, da bi parnik prodali in razrezali za staro železo. Ko je novica prišla v javnost, je zavodu uspelo zbrati dodatnih 600.000 USD prostovoljnih prispevkov, da ladje ne bi dočakala žalostna usoda.

Crystal Cruises bo ladjo morala drastično posodobiti, da bo ustrezala zahtevnim varnostnim in ekološkim standardom modernih križark. To bo prva prenova ladje po 60 letih. Iz parnika bo nastala luksuzna križarka s 400 luksuzno opremljenimi kabinami za 800 potnikov. V njej ne bo manjkala elegantna jedilnica, salon, lepotilni salon, savne, masaže in seveda zabava. Ohranili bodo Promenado in salon Navajo, po katerih je bila ladja znana v času služenja. Vgradili bodo nove moderne motorje, ki bodo po izjavah Crystal Cruises ohranili sloves najhitrejše križarke na svetu.

Ladja bo zopet zaplula po plovnih poteh na katerih je plula včasih. Iz New Yorka bo plula preko Atlantika ter povezovala različna ameriška pristanišča s svetom.

Vir: gCaptain; Foto: SS United Startes Conservation Society

Komentarji