Ameriško podjetje Crystal Cruises iz Los Angelesa je podalo ponudbo za odkup legendarnega parnika SS United States, ki je veljal za najhitrejšo križarko svojega časa. Želijo ga prenoviti in z njim zapluti po Atlanitku.

Podjetje Crystal Cruioses je v četrtek na tiskovni konferenci objavilo novico o namenu odkupa parnika SS United States ter ga pretvoriti v luksuzno križarko, ki bo zopet zaplula po svetovnih oceanih.

Ladjo bodo obnovili po najnovejših okoljevarstvenih in varnostnih standardih, vendar jo bodo kljub temu ohranili v čim bolj originalnem stanju. Podjetje bo pokrilo vse stroške prenove. Do konca letošnjega leta bodo izdelali študije tehnične ustreznosti nato pa bodo pričeli s prenovo.

Parnik SS Umited States je bil ponos ameriške flote. V zadnjih letih je bila njegova usoda izjemno negotova. Ameriški zavod za ohranjanje dediščine se je boril z ogromnimi mesečnimi stroški, ki jih je povzročalo lastništvo ladje. V lanskem letu so že razmišljali, da bi parnik prodali in razrezali za staro železo. Ko je novica prišla v javnost, je zavodu uspelo zbrati dodatnih 600.000 USD prostovoljnih prispevkov, da ladje ne bi dočakala žalostna usoda.

Crystal Cruises bo ladjo morala drastično posodobiti, da bo ustrezala zahtevnim varnostnim in ekološkim standardom modernih križark. To bo prva prenova ladje po 60 letih. Iz parnika bo nastala luksuzna križarka s 400 luksuzno opremljenimi kabinami za 800 potnikov. V njej ne bo manjkala elegantna jedilnica, salon, lepotilni salon, savne, masaže in seveda zabava. Ohranili bodo Promenado in salon Navajo, po katerih je bila ladja znana v času služenja. Vgradili bodo nove moderne motorje, ki bodo po izjavah Crystal Cruises ohranili sloves najhitrejše križarke na svetu.

Ladja bo zopet zaplula po plovnih poteh na katerih je plula včasih. Iz New Yorka bo plula preko Atlantika ter povezovala različna ameriška pristanišča s svetom.

Vir: gCaptain; Foto: SS United Startes Conservation Society