Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

V ponedeljek se bo na Palmi de Mallorci začela 47. regata za Pokal princese Sofie. V konkurenci razreda finn bo nastopil tudi Vasilij Žbogar, ki je na španski otok odpotoval takoj po končanem odprtem evropskem prvenstvu, na katerem je bil v absolutno šesti, med evropsko konkurenco pa peti.

“Z rezultatom na evropskem prvenstvu sem zadovoljen, žal na začetku nisem uspel dobiti dobre hitrosti jadrnice, razlog za to je tudi, da se na to tekmovanje nismo posebej pripravljali. Med prvenstvom smo ves čas pripravljali jadrnico, da je bila hitrejša po tistih razmerah. Po vsem tem je končen rezultat dober,” se je prvenstva še enkrat spomnil Izolan, leta 2013 tudi evropski prva v razredu finn in nadaljeval: “Sigurno bi bilo lepo osvojiti še eno medaljo, ki bi bila že peta po vrsti, ampak letos so cilj olimpijske igre, zato smo evropsko prvenstvo vzeli kot trening regato, seveda z željo po čim višji uvrstitvi. Mislim, da smo izpolnili pričakovanja, ki smo si jih zadali.”

Ne le evropsko prvenstvo, vse regate do olimpijskih iger so le etapni cilji in odlična priložnost za preverjanje pripravljenosti, za to tudi pred tekmovanjem na Palmi ni zadal posebnih ciljev: “Palma je etapna regata, je svetovni pokal, ki je za nekatere regata za biti ali ne biti, saj se okoli 30 jadralcev bori za eno vozovnico, ki je še ostala za nastop Evropejca na olimpijskih igrah. Jaz bom poskušal biti čim višje, sem v teku priprav in treningov. Vedno je lepo biti v vrhu, kar pomeni da sem blizu in vse poteka kot mora.” Vsako tekmovanje Žbogar in njegova ekipa izkoristijo za testiranja opreme, uvajanje novosti, izboljšav tako jadrnice kot opreme.

“Na tej jadrnici, ki jo imam, sem drugi najbolj konstanten jadralec, boljši je le Giles Scott, nizam dobre rezultate in najmanj od vseh niham. Na praktično vsaki regati sem v igri za najvišja mesta, kar pomeni, da je jadrnica dobro pripravljena. Iščemo še malenkosti, ki bi dale še dodatno hitrost, po določenih razmerah,” je o stari jadrnici povedal Žbogar in nadaljeval: “Z novo jadrnico imam še nekaj težav pri jadranju po šibkem vetru, to vsak dan poskušamo izboljšati. Z enim očesom smo že na olimpijskih igrah in upoštevamo samo razmere, ki so podobne razmeram na olimpijskih regatnih poljih. Na drugačne razmere se sploh ne oziramo.”

Ne le Vasilij Žbogar, vsi jadralci se ukvarjajo z iskanjem popolnosti, z iskanjem jadrnice in opreme, ki bi jim na najpomembnejšem tekmovanju pomagali do čim višjih mest. “Vsi jadralci se ukvarjajo s tem, da je jadrnica opremljena z najboljšimi materiali, ki se iz meseca v mesec spreminjajo, vedno so novi materiali tako pri jadrnih kot pri jamborih. So vsi jadralci, ki bodo nastopili v Riu, v procesu izpopolnjevanja jadrnic, iskanja novosti. Mi za kaj takega nimamo možnosti, kajti to so veliki finančni zalogaji. Mi poskušamo spreminjati malenkosti, tisto kar pač lahko in kar uspemo finančno. Ostalo pa se moramo osredotočiti na jadranje,” je še povedal Žbogar, ki bo do olimpijskih iger nastopil le še na svetovnem prvenstvu sredi maja v Italiji. Na Palmi de Mallorci bo v razredu finn konkurenca zelo močna, nastopil bo tudi serijski zmagovalec, Britanec Giles Scott, ki je evropsko prvenstvo v Barceloni izpustil.

Vir: JZS.si

Komentarji