Ta konec tedna, od petka, 13. maja do danes je Jadralni klub Pirat iz Portoroža gostil prvo v letošnji seriji regat Eurocup za jadralni enosed Moth. Slovenija še nikoli ni gostila regate tega razreda, zato je bil tokratni dogodek za vse ljubitelje te izjemne jadrnice zares veliko doživetje, še toliko bolj, ker je današnja burja poskrbela za nekaj spektakularnih prizorov.

Moth je privlačna mala jadrnica, katere glavna značilnost je, da se iz vode dvigne na krilcih, zaradi česar lahko razvije velike hitrosti in omogoča atraktivno jadranje. V lepem, sončnem vremenu so jadralci razreda Moth danes odjadrali še tri regate, skupaj s petkovimi štirimi skupaj sedem. Brezvetrje in dež sta jih namreč včeraj zadržala na kopnem.

Zmerna do močna burja, ki je v sunkih presegla 20 vozlov, je atraktivnim jadrnicam in adrenalinskim navdušencem na njih naklonila odličen zadnji regatni dan. Po pričakovanjih je vodstvo obdržal in z lepo prednostjo zmagal švicarski jadralec Stefano Rizzi pred dvema Italijanoma - drugi je bil Carlo de Paoli in tretji Marco Lanulfi.

Naše barve sta zastopala Luka Tomori iz domačega JK Pirat, ki je tudi najbolj zaslužen, da je Slovenija tokrat prvič gostila regato tega razreda (zaključil je na 14. mestu) ter Siniša Hrvatin (JK Portorož), ki je bil na koncu 12. v konkurenci 16 jadralcev.

Ostali jadralci so v Portorož prišli iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Nemčije in Švice.

Eurocup je največja organizirana serija regat za razred Moth, ki se je letos udeležuje 50 posadk iz vse Evrope. Koledar vključuje pet regat, prva se je ta konec tedna odvijala v Sloveniji. Sledile bodo regate v Avstriji, Nemčiji in Italiji, sezona pa se bo zaključila z oktobrsko regato v Švici. V Sloveniji je v razredu Moth začutiti svež veter, saj se število posadk povečuje. Prvi, ki je pri nas zajadral na Mothu, je bil trikratni olimpijec v razredu 470 Tomaž Čopi, ki je na svetovnem prvenstvu razreda Moth v Dubaju leta 2010 zasedel odlično 11. mesto v konkurenci 43 jadralcev. Tomaž sicer v tem razredu ne jadra več, imamo pa sedaj tri aktivne jadralce, ki so nastopili tudi na tokratni regati.

Čeprav so morali jadralci včerajšnji dan preživeti na kopnem, pa smo v JK Pirat zelo zadovoljni z celotnim izkupičkom regate, predvsem tudi zaradi številnih pohval s strani tekmovalcev. S tem utrjujemo ugled dobrega organizatorja in upamo, da bomo postali stalno prizorišče regat v organizaciji Eurocup Moth.