V letošnjem letu so na Hrvaškem že podpisali pogodbe o gradnji in prenovi luk na področju Dubrovnika, Splita in Šibenika.

Na področju Dubrovnika se bo popolnoma prenovila luka v Stonu. Zgradili bodo nov pomol v dolžini 162m, ki bo v celoti namenjen privezu plovil. Prav tako bodo del sredstev namenili poglobitvi dna, s čemer bodo zagotovili varno plovbo in privezovanje tudi večjim plovilom. Luka bo odprta za javni promet. Druga luka, ki jo bodo posodobili je Prigradica na otoku Korčula. Najprej bodo uredili valobran, ki luko ščiti pred močnimi severnimi vetrovi in valovi in omogočili nadaljnjo sanacijo obalnega dela luka. Investicija v posodobitev luke v Stonu znaša 2 mio HRK, v Prigradici pa 1 mio HRK.

Na področju Splita se bo letos vlagalo v luko v Trogirju in Supetarju na otoku Brač. V obeh lukah bodo prenovili trajektno pristanišče. Za prenovo luke v Trogirju so zagotovili sredstva v višini 5 mio HRK. Dela v luki so se pričela že lansko leto in bodo dokončana v letu 2017. Nov pomol za privez trajekta bo meril 55 m. Za vkrcavanje in izkrcavanje potnikov in vozil bo namenjenih še 3500 m2 prostora na kopnem. Z investicijo se bo velik del cestnega prometa iz mestnega jedra preselil na obrobje. Luka Trogir, ki povezuje kopno z otokoma Mali in Veliki Drvenik, bo tako postala bolj prijazna do turistov in prebivalcev starega mestnega jedra.  Za prenovo trajektne luke v Supetarju bo potrebnih 1,7 mio HRK. Dela so se pričela že pred sezono, dokončali pa jih bodo jeseni, po zaključku glavne sezono. Sanirali bodo obalo luke v skupni dolžini 120 m.

Na področju Šibenika bodo letos v luško infrastrukturo vložili 7,5 mio HRK (1 mio EUR). V luki Vrnaža bodo zgradili komunalni del luke, v zalivu Stubalj pri kraju Bilica pa bodo zgradili novo luko odprto za javni promet (glej sliko). V luki Vrneža bodo zgradili nov obalni zid, plato, pontonske pomole, dva valobrana in zagotovili vso potrebno infrastrukturo na kopnem delu luke. Domačini bodo z investicijo dobili 600 novih privezov, ki jih nujno potrebujejo.

Na področju Reke, bo luka v Pulju deležna 2 mio HRK sredstev. Obnovili bodo operativno obalo pod Puljsko areno. V Umagu bodo prenovili pomorski mejni prehod v luki Novigrad pa del operativne obale. V luki Susak bodo dogradili del operativnega pomola ter prenovili del obale, kjer pristaja trajekt. Približno 1 mio HRK bo deležna tudi luka Moščenička draga, kjer bodo uredili obalni del luke in cesto do nje. Dober mio HRK se bo vložilo tudi v luko Njivice na otoku Krk, kjer bodo razširili luko in prenovili del obstoječe.

Vir: MMPI.hr; foto: http://sibensko-kninska-zupanija.hr/