V Marini Veruda pri Puli se je 25. maja začel 4-dnevni izobraževalno terapevtski projekt Jadranje za jutri 2016, projekt v organizaciji Športnega društva SAPPA iz Kamnika. Člani društva smo ob pomoči pokroviteljev letos na morje popeljali 38 otrok s posebnimi potrebami, 13 njihovih pedagogov/spremljevalcev in 14 članov posadke, ki so se vkrcali na šest jadrnic. Avtorski projekt, ki ga je društvo letos organiziralo že sedmič, je namenjen jadranju in letovanju otrok s posebnimi potrebami, ki se na ta način spoznajo z osnovnimi jadralskimi veščinami in življenjem na barki.

Letošnjega projekta so se udeležile naslednje vzgojno-izobraževalne ustanove:

- OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
- Vzgojni zavod Kranj
- OŠ Preska Medvode, podružnična enota OŠ Topol
- OŠ Roje Domžale
- Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana
- Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana

Ob 11.30 so jadrnice ena za drugo zaplule iz marine. Odpluli smo proti odprtemu morju. Ko smo zaplule v pravi veter je bil čas, da se razpnejo jadra. Po dobri uri jadranja so se jadrnice ena ob drugi zasidrale na skupnem privezu v bližnjem zalivu. Kopanje je bila čarobna beseda in skokov v morje ni in ni bilo konec. Sledili so jim veslači v gumenjakih in na supih, tako da smo si vsi skupaj komaj utegnili vzeti čas za kosilo. Po kosilu in kratkem počitku se je vse skupaj ponovilo znova, tako da je kar prehitro prišel čas za povratek v matično marino, ki je bil, ob naklonjenosti vetra znova poln jadralskih užitkov. Malo pred šesto smo se udeleženci letošnjega Jadranja za jutri že zasidrali v Verudi in priprave na skupno večerjo so se lahko začele. Ne ravno večerjo, ampak pravi žar piknik.

 

Naslednjega dne smo se zbudili v čudovito sončno jutro. Po zajtrku je bila na vrsti prva morska učna ura. Mladi udeleženci so ob pomoči svojih pedagogov in spremljevalcev izpolnjevali delovni zvezek z morsko tematiko. Kmalu po 11. uri je mala flota odjadrala proti Brijonom in se zasidrala v marini otoka Veli Brijun. Na poti sta si floto prišla ogledat dva delfina. Sledilo je obvezno kopanje in priprava kosila po jadrnicah, nato pa voden ogled otoka s turističnim vlakcem v katerega je bil vključen tudi ogled živalskega vrta in muzeja. Po povratku z ogleda sta v brijonski marini udeležence pričakala bog morja Pozejdon in Kapetan Kljuka. Sledila je Pozejdonova prisega vseh udeležencev, ki so jadrali prvič. Flota samih jadralcev se je nato odpravila nazaj proti matični marini, kamor smo prispeli okrog šestih. Kar med samo plovbo smo se osvežili v morju, tudi s pomočjo vrvi in supov. Pred večerjo je bilo še dovolj časa za kopanje v čisto novem bazenu marine Veruda. Dan se je zaključil z druženjem ob glasbi, lahko bi rekli z discom lastni režiji.

Tudi petek se je začel s krasnim jutrom. Po zajtrku in morski učni uri so mladi udeleženci najprej porisali zahvalne dopisnice z morskimi motivi, po lastnem navdihu. Te dopisnice smo poslali na naslove sponzorje, donatorjev in ostalih podpornikov projekta. Nato so vsi udeleženci na listek papirja napisali svojo največjo željo, ki so jih nato vse skupaj zapečatili v steklenico želja. Ko je bilo vse to opravljeno je bil že prijetno topel dan, ki je kar vabil na morje. Odpluli smo v smeri svetilnika Porer. Na poti do tja smo pluli v najrazličnejših formacijah in izvedli nekaj sinhronih manevrov. V bližini svetilnika Porer smo zapluli v krogu, na palubo ene od jadrnic je prišel Kapitan Kljuka in na sredino vrgel steklenico želja. V upanju, da steklenica pride v prave roke in da se jim izpolnijo skrite želje smo jo pustili za seboj in odpluli proti zalivu Portič. Ponovili smo skupinsko sidranje z vsem, kar paše zraven; kopanje, veslanje, supanje, druženje, kosilo, počitek in spet morske radosti. Okrog štirih smo odpluli nazaj proti marini, kjer so se takoj začele priprave na zaključni večer in malo po osmi uri je bilo vse nared. Vse prisotne je najprej pozdravil predsednik društva SAPPA Darko Malež. Toplo je pozdravil tudi goste iz zavoda za otroke s posebnimi potrebami iz Pule, ki so se z največjim veseljem odzvali njihovemu vabilu. Za njim je nastopil čarovnik Mr. Lee, ki je s svojimi čarovnijami navdušil vse prisotne. Program se je nadaljeval z nastopi posameznih šol oz. učencev. Sledil je srečelov na katerem so bile vse srečke dobitne, dobitke pa so donirali različni podporniki letošnjega projekta. Med izžrebanimi dobitki je bilo nekaj res krasnih. Od plavalnih part, do raftinga na Soči, pa do panoramskega poleta z motornim letalom. V tekmovanju, ki je bil namenjen pedagogom/spremljevalcem se je najbolj izkazal tandem iz Zavoda za slepo in slabovidno mladino iz Ljubljane. Priboril si je panoramsko vožnjo po Ljubljanici za 50 oseb z barko Bober Marine in sliko z motivom jadrnic, ki jo je narisal in doniral Kamničan Marjan Novak Škatla. Uradni del je bil s tem končan in prišel je čas za Palačinka Party.

Ampak vsega lepega je enkrat konec in tako se je soboto, 28. maja izteklo tudi letošnje Jadranje za jutri. Tudi zadnje jutro nas je zbudilo sonce. Po zajtrku ni bilo morske učne ure, ampak ura za pakiranje in izkrcavanje. Nekaterim je bilo prav, drugim pa žal. Prav, ker ni bilo 'pouka', žal, ker bi z največjim veseljem ostali še kak dan. Udeleženci smo se še zadnjič zbrali na pomolu pred jadrnicami. Prisrčno slovo smo sklenili z željami, da se naslednje leto vsekakor spet vidimo. Po slovesu so se mladi udeleženci in njihovi spremljevalci odpeljali vsak po svojih poteh in seveda na koncu proti domu.

Kaj dodati? Naša dejanja, ki jih ne motivirajo ozki sebični interesi, temveč naše zanimanje za druge, pravzaprav koristijo nam samim. Osmislijo naše življenje. To lahko člani SAPPE povemo iz prve roke. Ob podpori sponzorjev in donatorjev smo se kot vedno doslej po svojih najboljših močeh trudili polepšati dneve tem posebnim otrokom, ki se jim nikoli ne da dovolj pomagati. Po štirih dneh druženja in skupnih doživetij smo se spet lahko na lastne oči prepričali, da smo zanje naredili nekaj res dobrega in lepega, kar bodo pomnili vse življenje. V imenu vseh udeležencev letošnjega projekta se iskreno zahvaljujemo vsem sponzorjem in donatorjem za njihovo podporo.

Letošnji projekt so podprli in s tem omogočili:

Sponzorji jadrnic: Gostilna pri Planinskem orlu Stahovica, Plinovodi Ljubljana in Inotherm Dolenja vas ter sponzorji projekta: Team Trade d.o.o. Kamnik, InterCom Celje, Eles Ljubljana, Energetika Ljubljana, Adriatic Slovenica Ljubljana in Implantološki center Kranj.