Konec letošnjega leta se bo pričela tradicionalna regata Vendee Globe. To je najzahtevnejša regata na svetu. Jadralci morajo samo obpluti svet brez postanka in brez pomoči. Obpluti morajo tri najbolj zloglasne rte, rt Dobre nade, rt Horn in rt Leeuwin, kjer jih vedno čakajo težki vremenski pogoji.

Na regato se prijavijo najdrznejši jadralci sveta. Letošnja udeležba bo po dosedanjih prijavah najmnožičnejša.

Seveda pa se regate ne morajo udeležiti vsi. Izpolniti je potrebno številne pogoje in se udeležiti tudi testnih regat. Zadnja taka je New York Vendee. Gre za prečkanje Atlantika. Jadralci z regato pričnejo v New Yorku, preplujejo Atlantski ocean in zaključijo v francoskem pristanišču Les Sables d’Olonne.

New York Vendee se je pričel v nedeljo, 29.5.2016 ob 11.00 uri. 14 jadralcev se je podalo na 3100 nmi dolgo plovbo preko Atlantskega oceana, ki je že na začetku postregel z različnimi vetrovnimi razmerami. Najhitreje je pričel Francoz Vincent Riou (jadrnica PRB). Sledila mu je četverica, ki pa je že na samem začetku naletela na neznan plavajoč predmet in poškodovala plovila. Yann Eliès, Armel Le Cléac'h, Morgan Lagravière in Jean-Pierre Dick so se morali vrniti v pristanišče Newport. Kmalu jim je sledil še Pieter Heerema, ki se je moral vrniti iz istega razloga. K sreči so bili vsi od pristanišča oddaljeni manj kot 100 nmi.

Preko Atlantika sta najhitreje plula Vincent Riou (PRB) in Sébastien Josse (Groupe Edmond de Rothschild). Dosegala sta hitrosti plovbe preko 17 vozlov. Josse-u pri plovbi pomagajo tudi bočna krila-foils, ki so novost na regati Vendee. Kljub prednosti, ki sta si jo nabrala na začetku regate, se jima je nevarno bližal Britanec Alex Thompson na jadrnici Hugo Boss. Nekateri so se spraševali, če je njegova jadrnica sploh še monotrupna. Plul je s hitrostjo preko 25 vozlov in dejal občutek, kot da pluje s trimaranom. V slabih štirih urah je preplul 100 nmi. Odločil se je za bolj severno ruto plovbe kot ostali jadralci. S četrtega mesta se je tako zavihtel na prvo. Narekoval je izjemen tempo plovbe proti vzhodu in si pred drugouvrščenim Sébastien Josse’s Edmond de Rothschildom nabral kar 15 nmi prednosti. Kljub temu da je tudi de Rothschild plul s povprečno hitrostjo preko 20 vozlov, to ni bilo dovolj. Nekoliko slabše je kazalo vodilnemu na začetku Vincentu Riou-ju. Padel je na četrto mesto in za Alexom Thompsonom zaostajal že 25 nmi. V tem trenutku je bolje kazalo jadralcem, ki imajo na jadrnicah nameščena bočna krila. Riou jih namreč nima.

Sreda, 1.6. je bila usodna za Richarda Tolkiena. Imel je težave s prednjim jadrom. Ko jih je hotel odpraviti, ga je jadro udarilo po glavi. Ker ni več mogel nadaljevati z jadranjem, je poklical na pomoč. V času nesreče je bil najbližje hrvaška tovorna ladja Anton, ki je bila na plovbi proti ZDA. Vkrcali so ga na krov, njegovo jadrnico IMOCA 60 44 pa so samo pustili na Atlantiku. Nekaj dni nazaj so jo opazili brez jambora približno 550 nmi zahodno od Azorskega otočja. Jadrnica je močno poškodovana. Zaradi nesreče se je žal moral posloviti od nastopa na letošnji regati.

Po osmih dneh plovbe so se na vrhu zgodile spremembe. Trenutno vodi Jérémie Beyou (jadrnica Maître Coq), z zaostankom 3 nmi mu sledi Sébastien Josse (jadrnica Edmond de Rothschild), na tretje mesto pa je zdrsnil Britanec Alex Thomson (jadrnica Hugo Boss), ki trenutno zaostaja 25 nmi za vodilnim. Na cilju transata jih lahko pričakujemo že jutri. Kakšen bo končni vrstni red, pa še zdaleč ni jasno. Trenutno plujejo v vetrovih, ki dosegajo 40 vozlov, pred prihodom v cilj pa se obeta zelo šibak veter. Pravilne taktične odločitve bodo odločale o mestih na stopničkah.