Dockwise Vanguard je delno potopljiva ladja, ki je namenjena za prevoz tovorov izjemnih dimenzij. Njen raven krov meri 275m v dolžino in 70 v širino in je 30% večji od ladje MV Blue Marlin, ki velja za tretjo največjo ladjo na svetu.

Da ima ladja lahko tako ogromno površino za prevoz tovorov izjemnih dimenzij, so komandni most in bivalne prostore za posadko pomaknili na skrajni bok ladje. Za zagotavljanje stabilnosti in plovnosti ima ladja štiri ogromne premične zabojnike. Krov je vodotesen in potopljiv. Zaradi tega lahko ladja služi za dvigovanje ladij in naftnih platform iz vode ali za njihovo spuščanje v vodo. Njen krov se lahko potopi 16m globoko pod vodno površino in zato lahko dviga in spušča bremena z velikim ugrezom. Poleg izjemnih dimenzij tovorov, ki jih lahko dviguje spušča ali prevaža, so lahko le ti tudi izjemno težki. Ko ladja Dockwise Vanguard izprazni balastne tanke, lahko na krovu nosi bremena katerih teža znaša do 110.000 ton.

Prvi tovor, ki so ga naložili na ladjo je bila Chevron-ova naftna platforma Jack/St. Malo, ki jo je izdelalo podjetje Samsung Heavy Industries v Južni Koreji. Iz ladjedelnice so jo odpeljali v Mehiški zaliv. Platforma je tehtala 53.000 ton in je največja delno potopljiva naftna platforma na svetu. Plovba iz Južne Koreje do Mehiškega zaliva je trajala zgolj dva meseca.