Danska ladjedelnica X-Yachts je predstavila novost v seriji jadrnic X, ki v dolžino meri 63 čevljev.

Serija X ki je križanec med serijama Xp (hitre jadrnica) in Xc (potovalne jadrnice) in združuje najboljše iz obeh svetov. Hitrost jadrnic iz serije Xp in udobje iz serije Xc. Za serijo Xc lahko rečemo, da je namenjena kupcem, ki nameravajo pluti na dolgih razdaljah in se bodo podali preko oceanov, medtem ko sta modela X6 in manjši X4 namenjena predvsem dolgotrajni plovbi po Mediteranu, Baltiku ali Karibih.

Razvoj modela X6 je trajal dve leti. Rezultat je unikaten stil oblikovanja notranjosti jadrnice, ki ga vidimo le še na velikih jadrnicah. Ima številne steklene površine, ki v notranjost prepuščajo veliko naravne svetlobe in več kot 12 odprtin, ki zagotavljajo veliko svežega zraka in dobro ventilacijo notranjosti plovila. Na krmi sta dva krmilna obroča, zložljiva krmna kopalna ploščad, ter visoko kvalitetna oprema za enostavno in natančno rokovanje z jadri.

Danes smo pri oblikovanju trupa jadrnic navajeni širokih krm in ploskega trupa. Pri X6 so se odločili, da bo oblika bolj zaobljena in bo imela obliko globoke črke V. Jadrnica ima zato boljše plovbe lastnosti pri plovbi v veter in pri plovbi v razburkanem morju. Trup je izdelan s pomočjo lahkih materialov. Uporabili so najnovejše tehnike gradnje, enake kot pri modelih Xp. Trdnost trupa so zagotovili z uporabo vakuumske tehnike in dodanimi elementi izdelanimi iz karbonskih vlaken. Teža se je zmanjšala in vgradili so lahko večje rezervoarje za gorivo in vodo ter  več baterij. Po potrebi kupca, lahko vgradijo tudi razsoljevalnik in potapljaški kompresor.

Kupci imajo na voljo plovilo prilagoditi po svojih željah. Izbirajo lahko med različno opremo notranjosti plovila in različno opremo na krovu. Lahko se odločite za vgradnjo Park Avenue buma za klasično glavno jadro ali pa za navijalno jadro. Poleg standardne sta na voljo še dve kobilici. Ena za plovbo v plitvejših vodah in ena za plovbo v globljih.

Fotogalerija: X6

Tehnični podatki:

Dolžina trupa: 19.1 m
Dolžina vodne linije: 17.85m
Širina: 5.4m
Ugrez (standardna kobilica): 3.0m
Ugrez (za plitve vode): 2.6m
Ugrez (za globlje vode): 3.4m
Rezervoar za gorivo: 1,200 l
Rezervoar za vodo: 1,000 l
Motor: 119 kW (162 KM)
Glavno jadro: 130 m2
Genoa (106%): 90 m2
Asimetrični spinnaker: 280 m2