V zadnjem letu smo napisali že več člankov o slovenskemu jadralcu Jasminu Čauševiču. S svojo jadrnico se je predlani podal iz Jadrana v Mediteran, preplul Gibraltarsko ožino in jadranje zaključil na Kanarskih otokih. V lanskem letu  je svoje jadralske pustolovščine nadaljeval. Iz Kanarskih otokov se je opravil proti Zelenortskim otokom nato pa pogumno zaplul v Atlantik. Preplul ga je sam.

Samostojna plovba, ki je trajala 15 dni, je za vsakega jadralca poseben izziv. Na krovu je sam odgovoren za vse, ne sme se poškodovati, ker pomoči ni daleč na okoli. Med plovbo je potrebno jesti, piti in seveda spati. In spanje je prav poseben izziv. Med spanjem mora jadrnico nekdo krmariti. Ker je jadralec sam, je edina pomoč na plovilu avtomatski pilot. Le ta pa je velik porabnik električne energije, ki pa je na tako dolgi plovbi vedno problem. Tudi če je jadrnica opremljena s solarnim panelom, se po nekaj dneh baterije dodobra izpraznijo. V primeru oblačnega vremena pa proizvedejo bore malo električne energije. Spanje je tako omejeno na kratke intervale po 15-20 minut in nekaj daljših obdobja med plovbo s prižganim motorjem.

Jasmin Čauševič, ki je letos nominiran tudi za Skipperja leta 2017, namerava svojo avanturo nadaljevati, kjer jo je v začetku leta končal. Trenutno je njegova jadrnica na otoku Martinique in je orkansko obdobje zaenkrat preživela le z manjšimi poškodbami. Pozno jeseni se bo odpravil nazaj na karibski otok ter pripravil jadrnico na nov podvig. Zaplul bo preko Panamskega prekopa v Tihi ocean, ga preplul in nato nadaljeval plovbo proti Avstraliji. Da mu na plovbi ne bo zmanjkalo elektrike, smo se pri eNavtiki odločili, da mu plovilo opremimo z vetrnim generatorjem z močjo 500 W. G. Čauševič je z navdušenjem sprejel naše darilo. Z njim se bo odpravil na Martinique, kjer ga bo namestil na jadrnico.

Ob prevzemu vetrnega generatorja je povedal: 
"Pravijo, da je vsakemu od nas namenjena sreča, le poiskati jo moramo. Včasih pa je drugače, ko sreča poišče nas. Tako je tudi mene poiskala in me našla. Moja sreča ima nov logotip na boomu moje barke, mojega novega sponzorja, ki ima ime; eNavtika.  Res je, niso sanje! Zgodilo se je, da so me poklicali iz podjetja Alaris in me povabili, da jih obiščem, saj imajo zame majhno presenečenje. Seveda sem se z veseljem odzval povabilu, malo zaradi radovednosti, po drugi strani pa imam rad presenečenja, sploh če so lepa. Po prijaznem pogovoru z direktorjem in lastnikom družbe Alaris, Alešom Kobavom,  mi je le-ta v svojem in v imenu družbe podaril v trajno last čudovito darilo, vetrni generator. Darilo sem sprejel z navdušenjem in z obljubo, da ga kmalu ponesem ter namestim na barko. Še enkrat sem doživel, da imajo majhna in zdrava podjetja večje srce, kot so velika sama in da so veliki ljudje, ki z njimi upravljajo. Lepo je, ko drugi začnejo ceniti moje delo, ko lahko delim svoje sanje in uresničujem cilje, skupaj z njimi! Zahvaljujem se podjetju Alaris z njihovo eNavtiko! "

Jasmin Čauševič se na bo s svojega jadranja redno javljal in vse njegove dogodivščine boste lahko spremljali na naši spletni strani.

Obilo elektrike na nadaljnjih avanturah mu želi celotna ekipa eNavtike.

V kolikor vas zanima, kako se je pripravil na plovbo preko oceana, bo v četrtek 28.9.2017 ob 19.00 pojasnil na predavanju: Kako se pripraviti za plovbo preko oceana. Na predavanje se lahko prijavite na tej povezavi: PRIJAVA.

Nadaljevanje plovbe, ki jo bomo redno spremljali: