Transport jaht preko oceanov

Številne jahte, ki so na voljo za najem, menjajo svoje lokacije glede na sezono. V poletnem času so v Mediteranu, v zimskem času na Karibih. Številne izmed njih oziroma kar večina, ni spodobna prečkati Atlantskega oceana. Za to poskrbi podjetje DYT Yacht Transport s svojo posebno ladjo imenovano Yacht Express.

Ladje je posebej izdelana za namen transporta plovil. Na svoj krov lahko sprejme od manjših jadrnic pa vse do velikih jaht. Sistem delovanja je izjemno enostaven. Ladja je delno potopljiva. Ko želijo naložiti jahte, krov potopijo pod vodno gladino, da nanjo plovila zaplujejo. Ko plovila pritrdijo na krov, izpraznijo balastne rezervoarje in že so pripravljeni za plovbo preko oceana. Ko priplujejo v ciljno luko, ladjo zopet delno potopijo in plovila z ladje odplujejo v želene luke.

Ladja Yacht Expres izvaja operacije po celem svetu.  Plovila lahko naložijo v evropskih pristaniščih Palma de Mallorca, Genoa ali Taranto, ter jih dostavijo v ZDA, na Karibe, južni Pacifik (Avstralija, Nova Zelandija, Tahiti, ali pa zahodno obalo severne ali južne Amerike.

Kako poteka operacija, si lahko ogledate v spodnjem videu: