Jadrnica SeaLeon je na Atlantiku izginila v mesecu oktobru lanskega leta. Po štirih mesecih jo je naplavilo na obalo na Irskem.

Jadrnica SeaLeon se je udeležila tekmovanja Mikrotransat. Gre za regato za avtonomna plovila brez posadke, ki poskušajo prečkati Atlantski ocean. Lanske regate so se udeležila štiri plovila. Jadrnico SeaLeon, ki v dolžino meri vsega 1,8 m, je zgradila skupina raziskovalcev iz univerze Dalhousie. Jadrnico so poslali na pot 26. junija 2018.

Po 76 dneh uspešne plovbe in preplutih nekaj 1000 km, je začela nekontrolirano krožiti, nato pa so zgubili stik. Po štirih mesecih je malo jadrnico opazila irska družina, ki je čas preživljala v mestu Castletownbere na Irskem. Kaj so našli, jim ni bilo jasno. Jadrnica je bila v slabem stanju. Jadra so bila raztrgana, trup je bil umazan. Potegniti so jo hoteli iz vode, a jo je veter potisnil stran od obale. Ko je mimo priplul lokalni ribič, jo je dvignil na svoj krov in pripeljal na obalo. Na jadrnici so bili zapisani elektronski naslov, telefonska številka in napis »Don't Touch«. Poklicali so na telefonsko številko in ekipo obvestili o najdbi. Eden izmed avtorjev plovila se bo odpravil na Irsko, kjer bo lahko prevzel njihovo robotsko jadrnico.

Microtransat

Microtransat je regata za plovila, ki plujejo brez posadke. Njen namen je razvoj tehnologij avtonomnih plovil. Regata poteka od leta 2010. Lani so se je udeležila štiri plovila. Zmagalo je plovilo SB Met, ki je za prečkanje Atlantika potrebovalo 79 dni in 12 ur. Jadrnica That'll Do Two so diskvalificirali, ker je po 10 dneh plovbe prenehala oddajati signal, jadrnica Gortobot v3 je po 10 dneh plovbe naplavilo na obalo Nantucet na Islandiji.

Zmagovalna jadrnica med plovbo

Foto: Microtransat.org; Sheila O'Regan