Zadnje iz eTrgovine

34.90€

888 pristanov in zalivov, sedaj v barvah in z novimi, dopolnjenimi podatki. Knjiga je prenovljena in tekoče ažurirana za leto 2018. V njej so prikazani detajli zalivov in pristanišč s kratkimi opisi in oznakami za možnost priveza ter simboli za nevarne, ali pa neugodne vetrove, ki povzročijo na privezu samo neprijetno bibavico. V njem je tudi obilo ostalih uporabnih podatkov, kot so podatki o odpiralnih časih na bencinskih črpalkah, vse pomembne telefonske številke (kapitanij, marin zdravstvenih domov, …..) 

O knjigi:

  • izdaja: 6. dopolnjena izdaja
  • avtor: Karl-H. Bestandig
  • slovenska izdaja: Gorazd Cizej
  • strani: 120
888 pristanov in zalivov

Zadnji video

V neposredni bližini otoka Molat so našli ostanke stare ladje, ki naj bi se potopila v prvem stoletju našega štetja. Po izjavi g. Dina Tarasa, vodje navtičnega dela Zadrskega arheološkega muzeja, je ladja zelo dobro ohranjena, najdišče pa je že zavarovano.

Ostanki potopljene ladje ležijo na morskem dnu na globini okrog 20m. Ostanki se raztezajo na področju velikem 75 m2. Poleg ladje so našli tovor med katerim so bili strešniki, značilni za antično arhitekturo. Na krovu je so našli tudi kuhinjsko posodo in roč amfore, ki je značilen za 1. stoletje našega štetja. Po dosedanjih informacijah gre za antično tovorno ladjo.

Dino Taras je povedal, da je ostanke ladje odkril Damir Mlinarič že leta 2003. Na podlagi njegovih informacij so več let neuspešno iskali točno lokacijo. Pred dvema letoma se je v iskanje zopet vključil Damir Mlinarič in s pomočjo sodelavcev za podvodno arheologijo našel izgubljeno lokacijo.

Lokacija na kateri je ladja potopljena so dostopni in primerni za arheološko dejavnost. Predmete morajo najprej razsoliti, kar jim bo vzelo dva do tri mesece. Posvetili se bodo iskanju pečatov, ki bi natančno lahko povedali, od kdaj izhaja ladje, čigava je bila in čemu je bila namenjena. Ko bodo o ladji vedeli več bodo podali natančnejše informacije za kakšno najdbo gre.

Vir: hina.hr; foto: arhiv eNavtika (slika je simbolična)

Komentarji