Katero mesto je najstarejše mesto na Jadranu, to je sedaj vprašanje. Če vprašate domačine z otoka Hvar, bo odgovor nedvomno mesto Stari grad. Če vprašate domačine z otoka Vis, bo to nedvomno mesto Vis. Pa poglejmo kaj pravijo dejstva.*

Najstarejši zapisi o mestu Vis izhajajo iz 4. stoletja pred našim štetjem. Vis naj bi bilo mesto že leta 397 pred našim štetjem. Otok Vis naj bi bil tedaj tudi država, ki je ustanavljala svoje kolonije po sosednjih otokih.

Ustanovitelji mesta so bili sirakuški Grki, ki so mesto ustanovili pod vodstvom Dionizija in ga poimenovali Polis Issa. Z nastopom rimskega cesarja Gaja Julija Cezarja se je samostojnost mesta Issa končala in otok je postal del Rimskega cesarstva. Rimljani so na otoku pustili vidne sledi. Zgradili so terme, gledališče in številna obzidja. Pozneje je otok postal del Beneške republike. Leta 1805 je otok zavzel Napoleon. Leta 1811 ga je Francozom vzela angleška mornarica in ga izkoristila kot trgovski center na Jadranu. Vis je postal pomembno pomorsko središče, ki je povezovalo Evropo z Bližnjim vzhodom. Preko mesta je potekala trgovina z vinom, soljo in dobrinami z Bližnjega vzhoda in Balkana. Še pred prihodom Avstrijskega cesarstva leta 1815 je v mestu že prebivalo več kot 12.000 otočanov. Otok je ostal del Avstro-Ogrske vse do leta 1918. Leta 1866 je potekala velika viška bitka. Domačini, Hrvati, so se pod avstro-ogrsko zastavo borili proti italijanski mornarici, ki je hotela osvojiti otok. Kljub boljši bojni opremljenosti in številčni premoči Italijanov je domačinom uspelo zmagati.

To pa seveda ni bil zadnji poskus Italijanov, da bi osvojili otok. Takoj po koncu prve svetovne vojne leta 1918, so se vrnili in otok okupirali. Leta 1921 je otok postal del Kraljevine Jugoslavije. Po koncu druge svetovne vojne sta otok Vis in mesto doživela strašno nazadovanje. Otok je postal vojaška baza JLA. Dostop turistom, predvsem tujim, je bil močno omejen. Domačini so životarili in se stežka preživljali. Število prebivalcev se je zmanjšalo na polovico. Nekoliko boljši časi za otočane so se začeli leta 1992, ko je JLA zapustila otok. Domačini se še naprej ukvarjajo z ribolovom, poljedelstvom, vse več pa s turizmom, ki je danes glavni vir prihodkov otočanov. Ob častitljivem jubileju mesta nam ga je uspelo posneti iz zraka.

Fotografije in video bodo objavljeni v kratkem.

*Na podlagi zgodovinskih zapisov o mestu Stari Grad na otoku Hvar, naj bi bilo ustanovljeno leta 384 pred novim štetjem. Zato je mesto Vis najstarejše mesto na vzhodni jadranski obali in je 13 let starejše od mesta Stari Grad.