Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Marina Punat

Marine se vsakodnevno srečujejo z novimi izzivi pri poslovanju, med katerimi je eden najzahtevnejših prav preprečevanje možnosti požara. Nedavno smo v našem okrožju imeli kar dva takšna dogodka, zato menimo, da prizadevanj za preprečevanje podobnih dogodkov ni nikoli dovolj.

Skupina Marina Punat bo še naprej redno delala na tem, da bo zmanjševala možnost potopitve in požara na najmanjšo možno stopnjo. Redno vas bomo obveščali o dejavnostih in ukrepih, ki jih uveljavljamo za preprečevanje in zaščito pred požarom.

Da bi lahko na najboljši mogoč način zaščitili in ohranili vašo lastnino, vam želimo posredovati nekaj zelo pomembnih izhodišč, ki jih je treba upoštevati.

Vse lastnike plovil nagovarjamo, da svoja plovila priklopijo na električno energijo skladno s pravili stroke, kar pomeni: Kadar bivate v marini, je lahko vaše plovilo priklopljeno na eno samo vtičnico na elektro omarici. Iz varnostnih razlogov pa tudi zaradi korektnosti do ostalih uporabnikov vas prosimo, da se tega držite.

Elektro priključek lahko uporabljate le v primeru, ko ste na plovilu ali v neposredni bližini na pomolu. Skladno z varnostnimi ukrepi vsak dan izvajamo obhod in kontrolo plovil v morju in na kopnem, vseh zgradb in platojev v marini. Plovila, ki niso priklopljena na električno omarico skladno s pravili ali pa na njem ni posadke, so lahko izklopljena iz naše infrastrukture, in to brez predhodnega obvestila.

Vzdrževanje baterij in priključitev na elektro omarico sme biti zaupano le serviserjem našega Yachtnega servisa Ladjedelnice Punat ali pa pooblaščenim partnerjem Skupine Marina Punat, ki so registrirani za opravljanje te dejavnosti.
 
Pri odhodu s plovila, ko le-ta ostane brez posadke, ne pozabite izključiti 220 V napetosti. Prav tako izključite tudi glavno stikalo in elektronska stikala za vžig motorjev.

Da bi še dodatno zaščitili vašo lastnino, izkoristite prednosti novega sistema senzorjev za detekcijo dima in povišane temperature ter vode v drenažni črpalki, ki jo je razvil naš partner – Marina Cloud, ki na ta način aktivno sodeluje pri zaščiti in preprečevanju rizikov požara in potopitve plovila. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Pričakujemo vašo podporo pri skupni nameri, da zaščitimo vrednosti, ki so vsem nam pomembne.

Marina Punat

Komentarji