Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Sveti Ante - Silba

Tudi v letošnjem letu so v navtičnih sidriščih na Jadranu dvigni cene priveza na plovko.

V letošnjem letu bo najdražje sidranje v sidrišču Vinogradišče na otoku Sv. Klement (skupina Pakleni otoki). Lansko leto je znašala cena prenočevanja 28 HRK/m/dan. V kolikor ste na sidrišču preživeli le preko dneva, so vam zaračunali 150 HRK. V letošnjem letu so ceno priveza dvignili na okroglih 30 HRK/m/dan. Če si želite rezervirati plovko, potem vam bodo za rezervacijo zaračunali dodatnih 150 HRK. Če ste pripluli z 12 m dolgim plovilom bo letos prenočevanje v zalivu stalo 360 HRK (50 EUR) za eno samo noč. Če pa si boste želeli zagotoviti privez vnaprej, bo strošek nočitve znašal 70 EUR.

Drugo najdražje sidrišče je Sakarun na otoku Dugi. Tu boste plačali nekoliko manj. Letos cena znaša 25 HRK/m/dan.

Podražila so se tudi sidrišča na otoku Unije. Podkujni, ki je bil do sedaj eno najcenejših sidrišč, je letos ceno povišal iz 14 HRK/m/dan na 20 HRK/m/dan in tako ceno izenačil s sosednjim sidriščem Maračol. Podobni dvigi cen so tudi v sidriščih. Sidrišče Knež je lanskoletno ceno 13 HRK/m/dan povečalo na 18. Na otoku Lošinj je podjetje Jadranka hoteli prevzelo štiri sidrišča na otoku Koncesijo imajo v zalivih Englez, Balvanida in Krivica 1 ter Krivica 2. V vsej je cena prenočevanja enaka in znaša 250 HRK/noč ne glede na dolžino plovila.

eNavtika skrbi za nižje cene priveza v sidriščih

V letošnjem letu smo za nekatera sidrišča že zagotovili vaučerje s katerimi bo prenočevanje cenejše. Število sidrišč je vedno večje. Vaučerji so za naročnike eNavtike brezplačni. Potrebna je zgolj registracija.

Vaučerje prevzamete na naslednji povezavi: 

PREVZEMI SVOJE VAUČERJE 2019

(samo registrirani uporabniki enavtike)

Vaučerji so na voljo le naročnikom na eNavtiko. Če ste že registriran uporabnik naše spletne strani, se je treba zgolj prijaviti na spletno stran. Če še niste registriran uporabnik, se je treba najprej registrirati in registracijo potrditi preko vašega elektronskega naslova. Registracija je potrebna le enkrat. Postopek je v celoti brezplačen.

Opravi registracijo na tej povezavi.

Opravi prijavo na tej povezavi.

Komentarji