Elan Impression 45.1 nominirana za plovilo leta 2020

Na salonu plovil Boot v Dusseldorfu, bodo januarja 2020 izbirali Evropsko plovilo leta 2020. Nominacijo so je zopet prislužila jadrnica iz Begunjskega Elana.

Jadrnica Impression 45.1 je impresionirala letošnje člane žirije izbora Evropsko plovilo leta 2020, da so jadrnico nominirali za plovilo leta v razredu Družinske potovalne jadrnice.

V tej kategoriji so tipične družinske jadrnice namenjene križarjenju. Morajo biti dovolj prostorne, da omogočajo udobno bivanje celotni družini ali prijateljem in hkrati dovolj enostavne, da lahko z njimi opravlja maloštevilna posadka.

Plovilo v tej kategoriji mora biti cenovno ugodno in dostopno širši publiki. Zato nominiranci prihajajo iz večjih ladjedelnic, ki izdelujejo večje število primerkov posameznega tipa plovila. Pred leti so bile v tem razredu predvsem jadrnice velikosti 30 do 45 čevljev, zaradi spremembe trga in vse večjega povpraševanja po večjih plovilih, pa so v tem segmentu vse pogosteje tudi večja plovila. Delno je razlog za to spremembo tudi porast čarterskega trga, ki vse bolje trži večja plovila.

Impression 45.1 ustreza vsem navedenim zahtevam. Na jadrnici, ki v dolžino meri 13 m, se za udobje ni bati. Je velika, prostorna jadrnica, ki nudi izjemno udobje tako v podpalubju, kot na krovu. Kljub temu, da je velika, pa omogoča enostavno upravljanje dvema ali pa celo samo eni osebi. Jadrnica ima moderno notranjost. Na voljo je v tri oziroma štiri-kabinski različici. Udobno prenočevanje nudi 6 pa vse do 10 osebam.

Tehnični podatki Impression 45.1:

  • dolžina čez vse: 13.00 m
  • širina: 4.18 m
  • ugrez: 1.90 m (1.60 m opcija)
  • teža: 10.5 t
  • površina jader: 99.3 m2

V razredu družinskih potovalnih jadrnic sta nominirani še jadrnici Jeanneau Sun Odyssey in Beneteau Oceanis 30.1. Kdo si bo priboril laskavi naziv, bo znano 18.1.2020.