Jeanneau Sun Odyssey 410

Francoska ladjedelnica Jeanneau je bila in še vedno je ena izmed najbolj inovativnih ladjedelnic s serijsko proizvodnjo plovil. Pred dvema letoma je nagrado za Evropsko plovilo leta prejel model Sun Odyssey 440. Je prva jadrnica, ki jo lahko obhodimo, ne da bi nam bilo treba skakati čez stopnice. To pa ni bila edina novost, zaradi katere si je prislužila naziv. V celoti je bila izjemna. Tokrat je za nagrado nominirana nekoliko krajša sestra, model Sun Odyssey 410, ki v dolžino meri le en cm manj kot 12 metrov. Jadrnica je uradno nastala že lani. Številne novosti, ki so jih implementirali v letošnjem letu in bodo na voljo v prihodnjem letu, pa so bile tiste, ki so žirijo prepričale, da jadrnico uvrsti na seznam kandidatk za naziv Evropsko plovilo leta v kategoriji Potovalnih družinskih jadrnic.

Ena izmed novosti je nedvomno hidravlična dvižna kobilica. Kako učinkovita je, kako kakovostno in robustno je izdelan mehanizem, se bo pokazalo na teden dni dolgem testu, ki ga bo izvedla ekipa novinarjev, ki izbirajo Evropsko plovilo leta.

Jadrnica je na voljo v kar štirih različicah. Lahko se odločate med:

  • dvema kabinama in eno kopalnico,
  • dvema kabinama in dvema kopalnicama,
  • tremi kabinami in eno kopalnico,
  • tremi kabinami in dvema kopalnicama.

Jadrnica si je že prislužila dve nagradi. Letos je na izboru revije Crusing World dobila naziv najboljše jadrnice v razredu srednje velikih jadrnic, daljših od 38 čevljev ter nagrado Najboljše azijske jadrnice, ki jo izbira Christofle Yacht Style Awards.

Sandi Fon, direktor podjetja Just Perfect Y.C. (Just Perfect, d. o. o.), ki zastopa in prodaja plovila Jeanneau v Sloveniji, je nominacijo komentiral:

»Ponosni smo, da je tudi tretja jadrnica iz nove serije Sun Odyssey nominirana za plovilo leta. Predhodna modela Sun Odyssey 440 in 490 sta utrla pot manjši sestri. Model Sun Odyssey 410 je zadetek v polno. Poleg že pregovorno uspešnih inovacij, palube s tako imenovano WALK AROUND rešitvijo in izjemno prostornostjo kokpita, omogoča nove dimenzije udobja tako na krovu kot tudi v notranjosti plovila. Salon in kabine so res nekaj posebnega! Prepričani smo, da bo model Sun odyssey 410 postal eden izmed najbolj prodajnih modelov ladjedelnice Jeanneau."

Na vprašanje, koliko je zanimanja v Sloveniji za novo plovilo, je dejal:

»Tudi na našem trgu je zanimanja in povpraševanja veliko. Kupci se zanimajo tako za lastniške verzije kot za jadrnice primerne za investicijo v charterskem menedžmentu, za kar v celoti poskrbimo v našem podjetju."

Več o plovilu lahko preberete na: Sun Odyssey 410

V kategoriji Družinskih potovalnih jadrnic se za naziv Evropsko plovilo leta potegujeta še jadrnici Elan Impression 45.1 in Beneteau Oceanis 30.1. Katera bo prepričala žirijo, bomo izvedeli prvi dan Salona plovil v Düsseldorfu, ki bo januarja prihodnje leto.