Hrvaška je kupila najnovejši dron za nadzor plovbe na morju.

V petek je z letališča na otoku Brač prvič poletel dron, ki bo služil za nadzor varnosti plovnega prometa na Hrvaškem.

Hrvaško ministrstvo za pomorstvo, promet in infrastrukturo je v petek uspešno opravilo prvi let helikopterja – drona, ki ga bo uporabljajo za nadzor plovbe na Jadranu. Hrvaška je tako ena izmed prvih evropskih držav, ki bo plovbo nadzirala s pomočjo drona – helikopterja, ki leti brez človeške posadke in ga daljinsko upravlja pilot.

Schiebel Camcopter S-100 je tehnološko eden izmed najbolj izpopolnjenih dronov – helikopterjev. Lahko leti po predhodno začrtani poti na podlagi GPS lokacij ali pa z njim daljinsko upravlja pilot na kopnem. Vgrajeno ima visoko resolucijsko kamero, katere slika se v realnem času prenaša v kontrolni center. Poleg običajne je nameščena tudi infrardeča kamera, ki omogoča učinkovito izvajanje iskalnih in reševalnih akcij. Leti lahko v vetrovih, ki dosegajo hitrosti do 40 vozlov, njegov doseg pa znaša več kot 200 km.

Hrvaška namerava dron uporabljati predvsem v reševalnih akcijah na morju. Pomagal bo tudi pri okoljskih problemih, kot so razlitja in onesnaževanje morja, pomoč pri ladijskih in naravnih nesrečah.