Ogromna plavajoča naprava je začela čistiti veliko plavajoče smetišče na Tihem oceanu.

Že pred leti smo v članku Pričenja se čiščenje Velikega Pacifiškega smetišča pisali o velikem območju Tihega oceana, na katerem se je zbrala ogromna količina odpadkov, ki je dobila ime Veliko pacifiško smetišče. Po ocenah naj bi merilo neverjetnih 700.000 km2. Smetišče je grožnja morskemu ekosistemu in posledično zdravju celotnega sveta. Odkar so znanstveniki ugotovili, kako velike količine odpadkov plavajo v oceanu, potekajo številni projekti, ki bi pomagali očistiti morje. Ker je območje ogromno in odpadkov veliko, bo čiščenje potekalo več let. Prvi poskusi so se začeli že leta 2015, a celovite rešitve do sedaj še ni bilo.

Z letošnjim letom pa se čiščenje končno začenja sistematsko. Stroj za čiščenje je izumil le 25 let star nizozemski izumitelj Boyan Slat. Njegova naprava je sestavljena iz plavajoče ograje, na katero je obešena velika zavesa, ki zbira plastiko iz oceana.

V sredo so iz organizacije The Ocean Cleanup, ki bedi nad čiščenjem Tihega oceana, sporočili veselo novico, da je novi sistem sposoben ujeti in zadržati smeti različnih velikosti. Ujel je stare ribiške mreže, pa vse do majhnih delcev plastike, ki so komaj opazne očem. V mreže so ujeli tudi številne delce, ki jih imenujemo mikroplastika in njihova velikost ne presega 1 mm.

Sistem so v ocean odpeljali junija iz pristanišča Vancouver. Opremljen je s solarnimi paneli, številnimi senzorji, video kamerami in satelitskimi antenami. Stalno oddaja podatke in omogoča podpornim plovilom, da ga dosežejo in odpeljejo zbrane smeti. Odpadki se iz sistema pobirajo mesečno.

Sistem je po izjavah pomorskih biologov varen za živali. Je dovolj velik, da lahko od njega odplavajo in do sedaj še niso odkrili negativnih učinkov na okolje.

Kako deluje sistem 001/B za čiščenje oceana: