Svetovna organizacija WSSR (World Sailing Speed Record Council), ki bedi nad svetovnimi jadralskimi dosežki, je potrdila kar tri nove svetovne rekorde.

V mesecu juniju 2019 je v francoski La Palmi potekalo tekmovanje v hitrostnem kajtanju. Udeležili so se ga številni tekmovalci z vsega sveta. Najhitrejši med njimi je bil Američan Rob Douglas. Eno navtično miljo je preplul z neverjetno hitrostjo 39,04 vozla.

Razmere v francoski La Palmi so bile idealne za izvedbo tekmovanja. Pihala je tramontana s hitrostjo med 30 in 45 vozlov. Američan Rob Douglas je pripravil svoj prototip deske Temavanto V55 in dva kajta velikosti 6 in 7 m. V izjemnih pogojih mu je uspelo razdaljo ene milje prepluti v rekordnem času in s tem postaviti nov hitrostni kajtarski rekord.

Na tekmovanju so dekleta zabeležila dva nova hitrostna rekorda. Švicarka Heidi Ulrich je na razdalji ene milje postavila ženski rekord s hitrostjo 37,62 vozla, Francozinji Marine Tlatta pa je s kajtom uspelo eno miljo prejadrati s povprečno hitrostjo 35,86 vozla.

Predhodni rekord v kajtanju na razdalji ene navtične milje je postavil Christophe Ballois lansko leto. Svoj dosežek, ki je znašal 35,78 vozla, je postavil v istem kraju.