Jasmin Čauševič, Nova Kaledonija

Jadralec Jasmin Čauševič, ki je na plovbi okoli sveta, se je za kratek čas vrnil v Slovenijo. Ker mu božičnih in novoletnih praznikov zaradi nesrečnih pripetljajev ni uspelo preživeti doma, je svoje darilo izpod eNavtikove smrečice vzel šele ta teden.

Jasmin Čauševič, ki pluje okoli sveta, je svojo plovbo začasno prekinil. Svojo vrnitev v Slovenijo je planiral za božično-novoletne praznike. Plana mu ni uspelo uresničiti, ker se mu je na otočju Fiji pokvaril avtopilot. Brez njega ni mogel nadaljevati plovbe. Ker se je pokvarila elektronika avtopilota, je bilo treba čakati na rezervne dele, nato pa opraviti demontažo starega in namestitev novega. Šele ko je bil nov avtopilot dobro preverjen, se je podal na plovbo preko otočja Vanuatu na Novo Kaledonijo.

Po pristanku in nekaj dneh počitka je jadrnico Indigo dvignil iz morja in jo začasno shranil na kopnem, kjer ga bo čakala približno dva meseca. Nato je sedel na letala in po 86 urah letenja in čakanja na raznih letališčih, uspešno prispel v Slovenijo.

eNavtika, ki ni le medijski sponzor jadralca, temveč smo mu že v predlanskem letu sponzorirali vetrni generator, je tudi letos zanj pripravila darilo. Tokrat ga je pod našo smrečico čakalo drugačno darilo.

Jasmin Čauševič, Nova Kaledonija

Jasmin se je pri nas oglasil le nekaj ur po pristanku. Njegovega prihoda se je razveselila celotna ekipa eNavtike. Po stisku rok in kratkem klepetu je Jasmin segel pod smrečico in vzel svoje darilo. Ko ga je odprl, je dejal:

»Vsakega darila sem vesel, pa tudi če je to darilo le simbolična pozornost. Tako lepega, uporabnega in verjetno dragega darila, pa se niti v sanjah nisem nadejal. Prijetno sem presenečen in hkrati tudi zadovoljen, saj bom s tem darilom izpopolnil svojo plovbo z videoposnetki in fotografijami iz zraka. Tako bom bralcem in mojim sledilcem pobližje prikazal moje jadranje in otoke, po katerih jadram. Iskreno se zahvaljujem eNavtiki, ki je napisala Božičku in prejela darilo za mene. Iskrena hvala!«

Jasmin je v darilu dobil najnovejši dron podjetja DJI, ki je majhen, lahek, a izjemno zmogljiv. Z njim bo lahko letel vse do višine 500 m in v oddaljenosti 4 km. To mu bo omogočalo posneti neverjetne fotografije in videoposnetke eksotičnih krajev, po katerih pluje. Bralci eNavtike boste imeli tako možnost njegova doživetja spremljati na unikaten način.

Ker na eNavtiki zalive in luke snemamo iz zraka že pet let, smo mu pojasnili, da je varno upravljanje drona zahtevno in terja izjemno koncentracijo in odgovornost. Še posebej, kadar se z dronom snema v vetrovnem vremenu. Na območjih, kjer jadra Jasmin, običajno vedno piha veter s hitrostjo 15 vozlov ali več. Smo pa prepričani, da si bo s posnetki iz zraka lahko shranil edinstvene spomine na njegovo plovbo za celo življenje. Seveda jih bo delil tudi z bralci eNavtike.

Jasmin Čauševič bo v Sloveniji prihodnja dva meseca, nato pa bo nadaljeval jadranje v Novi Kaledoniji. Do takrat bomo organizirali več predavanj po celotni Sloveniji. Kdaj boste lahko prisluhnili njegovim najnovejšim podvigom, planom plovbe za letošnje leto in kako se pripraviti na oceansko plovbo, bomo objavili pravočasno na naši spletni strani.

Več kot 300 videoposnetkov Jadrana z zraka si lahko ogledate na tej povezavi.

Jasmin Čauševič, Nova Kaledonija, Daša Sazonov, Aleš Kobav