Beneteau Flyer 10

Nagrada Evropsko motorno plovilo je oskar vodnih športov. Vsako leto med novimi modeli plovil izbirajo tistega, ki je v svoji kategoriji prinesel novosti na navtični trg in bo izjemno priljubljen med kupci novih motornih plovil v letu 2020. Tako kot jadrnice so tudi motorna plovila razdeljena na pet kategorij. Plovilo leta se izbira glede na dolžino plovila. Kategorije so plovila do 25, do 35, do 45 čevljev ter kategorija več kot 45 čevljev in kategorija izpodrivnih plovil. Nagrado za Evropsko motorno plovilo leta so podelili prvi dan sejma Boot v Düsseldorfu.

Motorna plovila do 25 čevljev (do 8 m)

V najmanjšem razredu je letos žirijo prepričal Silver Tiger DCz. Konkurenco je nadkrilil z izjemnim razmerjem cene in kakovosti. Plovilo in v celoti zaprt kokpit ponujata največ varnosti v svojem razredu. Za izjemne plovne lastnosti se lahko to norveško plovilo zahvali švedski tehnologiji Petestep (kako deluje Petestep v članku: Svetovna inovacija – nova oblika trupa plovil, ki zmanjša porabo za 25 odstotkov. Gre za patentirano obliko podvodnega dela plovila, ki zmanjšuje porabo goriva za neverjetnih 25 odstotkov in hkrati zagotavlja večjo hitrost plovbe.

Beneteau Flyer 10, Silver Tiger DCz

Motorna plovila do 35 čevljev (do 10 m)

Kategorija plovil do 10 m je kategorija, ki od arhitektov in proizvajalcev plovil zahteva ogromno. Plovila s to dolžino morajo zagotavljati številne praktične rešitve, izjemno kakovost izdelave in varno uporabo v vseh vremenskih razmerah. Letos je vse zahtevano najbolje udejanjil Beneteau s svojim modelom Flyer 10. Pri oblikovanju tega plovila so navtični arhitekti naredili še korak več. Na 10 m dolžine so pametno vgradili številne elemente, ki jih srečamo le pri bistveno večjih plovilih. Flyer 10 je tako postal izjemna kombinacija dnevnega čolna in gliserja namenjenega križarjenjem.

Več o plovilu lahko preberete v člankih Novost: Beneteau Flyer 10 in Test: Beneteau Flyer 10 in pri zastopniku plovil za Slovenijo, As-Boats d.o.o., tel.: 

Motorna plovila do 45 čevljev (do 14 m)

Letošnji zmagovalec v kategoriji plovil do 14 m je Pardo 38. Gre za izjemno impresivno plovilo z vrhunskimi plovnimi lastnostmi. Pri oblikovanju pa se niso osredotočili le na izjemne plovne lastnosti, temveč so se posvetili tudi vrhunskemu, modernemu oblikovanju, udobju na krovu ter pozornosti do detajlov. Plovilo je izdelano izjemno kakovostno, že na daleč privablja poglede in je nedvomno perfekten velik gliser, namenjen dnevnim izletom.

Pardo 38

Motorna plovila nad 45 čevljev (nad 14 m)

V razredu plovil, ki v dolžino merijo več kot 14 m, je letos naziv pripadel plovilu Solaris 48 Open. To je šele drugo plovilo, ki je nastalo v ladjedelnici Solaris. Tako kot oblikovanje je vrhunska tudi izdelava. Postavlja nove standarde pri gradnji večjih motornih plovil. Kljub retro obliki gre za moderno plovilo z izjemnimi plovnimi lastnostmi in udobjem med plovbo. Na bokih ima zložljive terase, ki morje približajo posadki na krovu.

Vedette Navigator 35, Solaris 48 Open

Izpodrivna motorna plovila

Letos bo na trgu izpodrivnih motornih plovil kraljeval Vedette Navigator 35. Čeprav v ta razred spadajo vsa izpodrivna plovila, ne glede na svojo dolžino, je letošnji zmagovalec dolg le 12 m. Vedette Navugator 35 je moderna različica klasičnih kovinskih jaht. Izdelan je iz najboljših materialov. Pri njihovi vgradnji so mislili na vse podrobnosti, ki so jih zaključili z izjemno natančnostjo.

Evropsko plovilo leta - jadrnice - si lahko pogledate na tej povezavi.