Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Hrvaška je 31.1.20202 sprejela nov pravilnik o plovilih (Pravilnik o brodicama, čamcina i jahtama). Sprejete so številne spremembe. Med njimi je ukinjena trajna registracija plovila, zaradi česar mora pred poletno sezona na tehnični pregled preko 97.000 plovil.

Nov pravilnik o plovilih na hrvaškem prinaša nekaj sprememb za lastnike plovil, ki so registrirana na Hrvaškem. Manjša plovila je bilo možno do sprejetja novega pravilnika na hrvaškem registrirati s trajno registracijo. Trajna registracija se je izvedla ob vpisu plovila v hrvaške registre plovil, nato pa ni bilo več nikoli potrebno na tehnični pregled in izvajati periodičnega podaljševanje registracije, ki je za plovila namenjena rekreaciji.

97.000 plovil mora na tehnični pregled

Zaradi nove zakonodaje mora na hrvaškem na tehnični pregled in registracijo plovil kar 97.000 plovil. Ta plovila po 31.1.2020 ne smejo izpluti. Na luških kapitanijah in njihovih izpostavah bo zato vse do pričetka sezone in verjetno tudi med poletno sezono poleg običajnega dela potrebno izvesti vse potrebne tehnične preglede in registrirati plovila.

Ukrepajte pravočasno

Da ne bo prišlo do presenečenja tik pred poletno sezono, preverite, če ima vaše plovilo staro, trajno registracijo. Če jo ima, si čim prej zagotovite termin pri luški kapitaniji ali njeni izpostavi, kjer je vaše plovilo registrirano in opravite ponovno registracijo. Zaradi povečanega obsega dela, se vam lahko zgodi, da plovila med vašim planiranim dopustom ne boste smeli uporabljati, temveč boste čakali na vrstni red pred luško kapitanijo.

Plovila dolžine nad 7 m oziroma plovila z motorjem preko 15 kW (20 KM) se morajo na tehnični pregled prijaviti najkasneje do 1. junija 2020. Za plovila krajša od 7 m oziroma z motorjem šibkejšim od 15 kW, rok še ni objavljen.

Druge pomembne spremembe

Nov pravilnik prinaša spremembe tudi za lastnike vodnih skuterjev in plovil brez kabine. Po novem bo potrebno na vseh gliserjih, ki nimajo kabine, med plovbo nositi varnostne jopiče. Jopiče bo morala imeti oblečena celotna posadke.

Med plovbo z vodnimi skuterji bo obvezna tudi uporaba čelade. Ne pozabimo, vodni skuterji prav tako spadajo v gliserje brez kabine, zato bo obvezna uporaba tudi varnostnih jopičev.

Aktualne novosti smo zbrali v članku: Novosti pravilnika o barkah, čolnih in jahtah

Komentarji

Komentarji   

# Cifko 10:45 21-02-2020
Je potrebno nato registracijo ponavljati vsako leto ?
# enavtika 11:24 22-02-2020
Registracijo bo potrebno ponavljati periodično glede na vrsto plovila. Za gospodarske namena vsako leto, za rekreativna plovila oziroma osebno uporabo na 5 let. Natančno bomo napisali spremembe, ko se prebijemo skozi dolg pravilnik.