Kljub temu da se letošnja navtična sezona še ni začela, bomo kljub temu v mesecu marcu predstavili nova sidrišča in luke. Kot je že v navadi, bomo pri eNavtiki objavili videoposnetke posnete iz zraka.

V mesecu marcu bomo objavili posnetke izjemno lepega sidrišča Strunac na otoku Žut. V sidrišču so za privez plovila na voljo plovke, na pomolu muringi, na obali pa dalmatinska gostilna.

Na otoku Hvar smo posneli zaliv z imenom Prapatna. Zaliv je dobri 2 nmi vzhodno od krajev Jelsa in Vrboska. A za razliko od obeh krajev, ki sta poleti dobesedno oblegani s plovili, boste v zalivu vedno našli dovolj prostora za sidranje. Tudi na vrhuncu sezone boste lahko uživali sami ali pa se vam bo v zalivu pridružilo plovilo ali dve. Zaliv je dobro zaščiten pred vsemi vetrovi, razen pred severnimi.

Otok Premuda je poznana po sidrišču Mesarine, med luko Krijal in grebeni Mesarine na zahodu otoka. Malokdo pa pozna izjemno lep zaliv Premuda, ki leži dobro miljo južno od sidrišča. Zaliv ima tri krake in nudi dobro zaščito v vseh vremenskih razmerah. Severni krak je zaščiten pred vsemi vetrovi, razen pred južnimi, južni je zaščiten pred vsemi vetrovi, razen pred severnimi, srednji pa je dobro zaščiten pred burjo. Dno v vseh krakih je peščeno in sidro drži dobro.

Otok Vis je poleti zelo priljubljen. Večina navtikov se zadržuje v luki Vis in Komiža. Le redki pa se odločijo za prenočevanje v zalivu Rukavac na jugovzhodni strani otoka. V zalivu so na voljo plovke, pristati je možno na pomolu, ali pa sidrati na lastnem sidru. V zalivu je tudi gostilna z domačo hrano, ki je pripravljena iz sestavin z otoka, in ribami, ujetimi v neposredni bližini. Zaliv je izjemno izhodišče za obisk otočka Ravnik, na katerem je Zelena jama (Zelena špilja).

Zapluli smo skozi Osorski prehod. Prenočili smo v zalivu Sonte, ki je dobro miljo južno od prehoda. Iz zaliva smo zapluli proti severu, skozi kanal, kjer je varna plovna pot označena z lateralnimi oznakami. Na odpiranje mostu smo počakali privezani na plovko v luki Osor. Most se je kot vsak dan odprl ob 9.00 uri. Prepluli smo ga, nato pa plovbo nadaljevali proti otoku Unije. Plovbo smo v celoti posneli s kamero in v mesecu marcu si boste lahko ogledali videoposnetek.