Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Kljub temu da se letošnja navtična sezona še ni začela, bomo kljub temu v mesecu marcu predstavili nova sidrišča in luke. Kot je že v navadi, bomo pri eNavtiki objavili videoposnetke posnete iz zraka.

V mesecu marcu bomo objavili posnetke izjemno lepega sidrišča Strunac na otoku Žut. V sidrišču so za privez plovila na voljo plovke, na pomolu muringi, na obali pa dalmatinska gostilna.

Na otoku Hvar smo posneli zaliv z imenom Prapatna. Zaliv je dobri 2 nmi vzhodno od krajev Jelsa in Vrboska. A za razliko od obeh krajev, ki sta poleti dobesedno oblegani s plovili, boste v zalivu vedno našli dovolj prostora za sidranje. Tudi na vrhuncu sezone boste lahko uživali sami ali pa se vam bo v zalivu pridružilo plovilo ali dve. Zaliv je dobro zaščiten pred vsemi vetrovi, razen pred severnimi.

Otok Premuda je poznana po sidrišču Mesarine, med luko Krijal in grebeni Mesarine na zahodu otoka. Malokdo pa pozna izjemno lep zaliv Premuda, ki leži dobro miljo južno od sidrišča. Zaliv ima tri krake in nudi dobro zaščito v vseh vremenskih razmerah. Severni krak je zaščiten pred vsemi vetrovi, razen pred južnimi, južni je zaščiten pred vsemi vetrovi, razen pred severnimi, srednji pa je dobro zaščiten pred burjo. Dno v vseh krakih je peščeno in sidro drži dobro.

Otok Vis je poleti zelo priljubljen. Večina navtikov se zadržuje v luki Vis in Komiža. Le redki pa se odločijo za prenočevanje v zalivu Rukavac na jugovzhodni strani otoka. V zalivu so na voljo plovke, pristati je možno na pomolu, ali pa sidrati na lastnem sidru. V zalivu je tudi gostilna z domačo hrano, ki je pripravljena iz sestavin z otoka, in ribami, ujetimi v neposredni bližini. Zaliv je izjemno izhodišče za obisk otočka Ravnik, na katerem je Zelena jama (Zelena špilja).

Zapluli smo skozi Osorski prehod. Prenočili smo v zalivu Sonte, ki je dobro miljo južno od prehoda. Iz zaliva smo zapluli proti severu, skozi kanal, kjer je varna plovna pot označena z lateralnimi oznakami. Na odpiranje mostu smo počakali privezani na plovko v luki Osor. Most se je kot vsak dan odprl ob 9.00 uri. Prepluli smo ga, nato pa plovbo nadaljevali proti otoku Unije. Plovbo smo v celoti posneli s kamero in v mesecu marcu si boste lahko ogledali videoposnetek.

Komentarji