Ste razmišljali letos najeti plovilo v predsezoni ali v poletnih mesecih? Ne veste, kaj narediti glede na razmere s koronavirusom? Poklicali smo nekaj slovenskih in hrvaških agencij in čarterskih operaterjev ter se pozanimali, kako bo letos z najemom plovila na Jadranu.

Obstoječe rezervacije

Najem plovil je ena izmed panog, kjer se rezervacije kapacitet izvajajo za nekaj mesecev pa tudi do enega leta vnaprej. Tako so številne agencije oddale plovila za letošnjo sezono že v obdobju pred začetkom letošnje sezone in seveda pred izbruhom koronavirusa. Številni termini so bili delno plačani, nekateri v predsezoni že v celoti. Trenutno se čarterske agencije in čarterski operaterji ukvarjajo s prenašanjem terminov. Tiste stranke, ki so spremenile termin iz predsezonskega v poletnega, pri večini operaterjev doplačajo razliko v ceni, če si izberejo termin, v katerem je cena najema višja. Če si stranka ne more izbrati ustreznega termina, ji izdajo vaučer, ki ga lahko koristi v letošnji sezoni, številni operaterji pa uporabo vaučerja dovoljujejo še v letu 2021. Operaterji, ki imajo plovila v več bazah na Jadranu, omogočajo tudi spremembo izhodiščne točke najema.

Najem plovila danes

Negotove razmere so trenutno zaustavile rezervacije plovil za letošnjo sezono. Po navedbah nekaterih operaterjev so njihove flote v letošnji sezoni že 60-odstotno zasedene na račun rezervacij, ki so bile izvedene pred koronavirusom. Večina operaterjev upa, da se bo lahko izposoja plovila izvajala v poletnih mesecih. Številne predsezonske termine prestavljajo v sezonske, za stranke, s katerimi tega ne morejo uskladiti, pa izdajajo vaučerje. Če bo njihov scenarij poletne sezone uspešen, potem obstaja nevarnost, da bodo poletni termini v celoti zasedeni in plovil enostavno ne bo več možno dobiti.

Da bi zmanjšali riziko pri najemu plovila, so svoje pogoje močno spremenili. Politika se razlikuje od operaterja do operaterja. Običajno je bilo treba za rezervacijo plovila plačati 50 % zneska celotnega najema, drugo polovico pa 30 dni pred najemom termina. Da bo riziko za najemnika najmanjši, so znesek plačila razdelili na tri obroke. Ob rezervaciji je treba plačati zgolj 10 % (pri nekaterih operaterjih 20 %), 60 dni pred terminom 40 % zneska, preostalih 50 % pa 14 do 21 dni pred terminom najema plovila. Da bi se lažje odločili za rezervacijo plovila za poletno sezono, se so nekateri operaterji odločili, da ponudijo tudi brezplačno odpoved termina.

Politiko plačil določa vsak posamezen operater, zato se lahko od operaterja do operaterja razlikuje. Na kakšen način rezervirajo plovilo, se pozanimajte pri vaši agenciji pred najemom.

Kaj se dogaja v operaterski branži

Operaterji plovil (lastniki flote ali čarterskega menedžmenta) vsako leto posodabljajo svoje flote. Zaradi razmer v svetu so številne ladjedelnice prekinile z obratovanjem. Pri dobavah plovil prihaja do enomesečnih, ponekod pa do trimesečnih zamud. Nekateri operaterji so zaradi tega naročila novih plovil že preklicali, kar pomeni, da se nekatere flote ne bodo obnovile ali celo povečale, temveč se bodo celo zmanjšale.

Kakšna bo letošnja poletna sezona

Odgovora na to vprašanje še ni. Hrvaška si nedvomno želi, da bi poletna sezona bila. Najbolj bo odvisna od sprostitve državnih meja, omejitev potovanja in omejitve socialnih stikov.