Neizkušena nizozemska popotnika sta kupila barko, da bi pobegnila pred koronavirusom iz Avstralije in se vrnila domov. Nizozemca Jordy van de Voot (29) in Daniel Wiessing (23) se pripravljata, da bosta pobegnila pred koronavirusom iz Avstralije na Nizozemsko kar na plovilu. V Avstraliji sta obtičala zaradi koronavirusa in vrnitev v domovino bi bila izjemno zapletena. Zato sta se odločila, da se bosta vrnila kar z jadrnico.

Jordy van der Vort je prodal svoj popotniški karavan in v Avstraliji kupil 47 čevljev dolgo jadrnico. Samara je klasičen ketch izdelan iz železobetona. Kupil naj bi jo po izjemno ugodni ceni. Trenutno se prijatelja pripravljata na 13.000 nmi dolgo plovbo, kljub temu da do sedaj nimata posebnih navtičnih izkušenj.

Kmalu po nakupu plovila je 23-letni Daniel Wissing na FB strani nizozemskih popotnikov preveril, ali obstaja interes za vrnitev v Amsterdam na plovilu. In seveda interesa je bilo veliko. V času koronavirusa je zelo težko dobiti letalsko vozovnico za vrnitev.

Jadralca se trenutno odločata, po kateri poti bosta plula. Izbirata lahko med plovbo proti vzhodu, prečkata Panamski kanal in se podata v Atlantik. Druga možnost je plovba proti zahodu. Tu ju čaka prečkanje Indijskega oceana, plovba skozi Adenski zaliv s pirati ter prečkanje Sueškega prekopa. Sama sta povedala, da se piratov ne bojita, ker na plovilu ne bosta imela nobenih vrednih predmetov.

Obe poti sta sezonski. Če se bosta uspela pripraviti v roku enega meseca, bosta plula proti vzhodu skozi Panamski kanal. V nasprotnem primeru bosta počakala šest mesecev in se podala na pot proti zahodu skozi Sueški kanal. Na njuno odločitev bo vplival tudi razvoj razmer s koronavirusom.

Kljub temu da nimata skoraj nobenih navtičnih izkušenj, se najbolj bojita dolgotrajne izolacije od preostalega sveta. Plovba do Nizozemske bo trajala več mesecev. Ne glede na razmere pa sta že začela plovilo zalagati s hrano. Največ prostora jima bodo zavzele pločevinke piva.

Vir: yachthub.com, www.sosailize.net