S ponedeljkom, 20. aprila 2020, je jadranje spet dovoljena rekreativna dejavnost. A žal je dovoljena le tistim, ki v okviru svoje občine lahko izvajajo dejavnost.

V skladu s tem Uprava za pomorstvo umika poziv uporabnikom športno-rekreativnih plovil in rekvizitov z dne 8. aprila 2020. Od ponedeljka, 20. aprila, dalje so tudi na vodnih površinah dovoljeni individualni športi, vedno ob upoštevanju varne razdalje do drugih.

Ob upoštevanju varne razdalje do drugih in ob upoštevanju pravil varnosti plovbe na morju lahko uporabniki vodnih površin v akvatoriju lastne občine izvajajo športno-rekreativne dejavnosti na prostem: jadranje, kajtanje, supanje, ribolov in podobno.

Uporabnike vodnih površin pozivamo, naj se glede na trenutne razmere in v izogib nepotrebnim socialnim stikom in predvsem tveganjem, ki jih s seboj nosijo športi na vodah, za čas trajanja epidemije COVID-19 odpovedo športno-rekreativnim aktivnostim na vodah in upoštevajo sprejete ukrepe in prepovedi ter priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča (tudi plovba s čolnom) je prepovedano. S čolnom se torej lahko zadržujete v akvatoriju lastne občine, tudi privezati se ne smete v nobeni od sosednjih občin.

Kako bodo možnosti izkoristili slovenski jadralci

V JZS so si ves čas prizadevali za čim bolj ugodne in hitre rešitve za jadralni šport ter redno obveščali o izhodiščih za izvajanje te dejavnosti. Trenutno si intenzivno prizadevajo zagotoviti pogoje za izvajanje treningov dvosedov, predvsem tistih s statusom vrhunskega športnika.

Članica Izvršnega odbora JZS Karmen Pahor, dr. med., spec. spl. Med., in Vasilij Žbogar, predsednik Strokovnega sveta JZS sta ob upoštevanju priporočil NIJZ že pred dobrim tednom dni pripravila osnutek priporočil ravnanja jadralcev za izvajanje trenažnega procesa, ki smo jih s temeljito argumentacijo posredovali Olimpijskemu komiteju, kjer so prejšnji petek organizirali srečanje z ministrico za znanost, izobraževanje in šport. V tem tednu pričakujemo podrobnejše odgovore, saj bo Direktorat za šport ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z OKS – ZŠZ pripravil celovit predlog posebnih prilagoditev za izvajanje organiziranega trenažnega procesa za posamezne športne panoge, o čemer bo nato odločala Vlada Republike Slovenije.

Vir: gov.si, FB – JZS