Trenutna svetovna kriza je povzročila neverjeten preobrat. Če ste do sedaj mislili, da je plovba na jadra cenejša od plovbe na motor, je sedaj ravno obratno. S plovbo na motor lahko celo zaslužite.

Proizvajalci nafte ne dajejo brezplačno, temveč kupcem plačujejo, da jo odpeljejo. Neverjetno, a je mogoče. Včeraj je cena nafte (WTI) dosegla -37,63 USD za sodček (160 l).

Vsi se verjetno sprašujete, kako je to možno. Ena izmed razlogov sta seveda trenutno svetovno povpraševanje in ponudba. Proizvajalci nafte svoje proizvodnje zaradi epidemije niso zmanjšali. Ker imajo omejene skladiščne prostore, so ti polni in nafte, ki jo načrpajo nimajo kje skladiščiti. Zato so sedaj pripravljeni kupcem plačati, da bi nafto odpeljali iz njihovih skladišč. Po ocenah je trenutno na trgu 500.000.000 sodčkov surove nafte, ki je proizvajalci ne morejo prodati.

Svetovna poraba nafte je bila marca in aprila majhna. Po trenutnih napovedih se bo zmanjšanje porabe zavleklo še v meseca maj in junij. Panika proizvajalcev nafte je očitna.