Na včerajšnji seji Vlade Republike Hrvaške je predsednik vlade Andrej Plenković predstavil tri faze popuščanja varnostih ukrepov na Hrvaškem. Po njegovih napovedih se obeta predhodna sprostitev opravljanja večine dejavnosti, ki je bila do sedaj napovedana za datum po 18. maju 2020.

Na Hrvaškem so se odločili, da bodo varnostne ukrepe sproščali prej, kot je bilo prvotno predvideno. Popuščanje bo potekalo v skladu z upoštevanjem fizičnega distanciranja. Zagon gospodarskih panog bo potekal v treh fazah.

Prva faza s pričetkom 27. april 2020

Prva faza se bo začela že v ponedeljek. Omogočili bodo delo vseh trgovin, ki se ne nahajajo v trgovskih centrih. Omogočeno bo opravljanje vseh dejavnosti, ki se lahko izvajajo brez bližnjega fizičnega kontakta. Sem sodijo krojači, izdelava ključev in med drugim tudi turistične agencije. Znova bodo vozili mestni in primestni avtobusi, odprle se bodo knjižnice, galerije in knjigarne. Omogočen bo trening športnikom.

Druga faza s pričetkom 4.5.2020

Če se bo prva faza izkazala za uspešno, bo v drugi fazi začelo normalno obratovati zdravstvo. Delati bodo lahko začela podjetja, kjer prihaja do bližnjega fizičnega kontakta. Sem sodijo frizerji, kozmetični saloni, pedikerji in podobno.

Tretja faza s pričetkom 11.5.2020

V tretji fazi bo omogočeno srečevanje do deset ljudi na enem mestu, omogočeno bo obratovanje trgovskih centrov. Seveda bo treba upoštevati epidemiološke ukrepe. Znova bodo vzpostavljene domače letalske linije, gostinci bodo hrano lahko postregli le na terasah in odprtih mestih, obratovati bodo začeli gostinski objekti z namestitvami in znova se bodo odprli nacionalni parki in naravni parki.

Kdaj pričetek turizma

V nadaljevanju seje je predsednik vlade povedal tudi, da bodo v sodelovanju z EU in sosednjimi državami našli dogovor, kdaj bi lahko odprli meje. Seveda bodo upoštevali epidemiološko ogroženost posamezne države. Zavedajo se, da je turizem izjemno pomembna gospodarska dejavnost Hrvaške, ne želijo pa si ogroziti trenutno dobre epidemiološke slike. Rešitve bodo poiskali že v prihodnjih tednih. Odpiranje mej bo moralo biti varno. Predloge bodo v kratkem predstavili v Evropskem svetu.

Če bodo dogovori uspešni, lahko kmalu pričakujemo prve informacije o odpiranju mej in začetku letošnje navtične sezone.