Zakonca Elena Manighetti in Ryan Osborne sta odplula na ocean pred izbruhom epidemije koronavirusa. Ko sta priplula na drugo stran, sta našla drug svet.

Zakonca sta se leta 2017 odločila, da prenehata hoditi v službo in odjadrata v svet. Kupila sta si jadrnico in se dogovorila z družino, da ostanejo v stiku, a da si ne bodo delili slabih novic. Prejšnji mesec sta odplula s Kanarskih otokov z namenom, da prečkata Atlantik in pristaneta na Karibih. Pred izplutjem sta slišala, da na Kitajskem razsaja virus. Med plovbo preko Atlantika so bile informacije, ki sta jih prejela od domačih, izjemno skope. Ker so spoštovali dogovor o slabih novicah, nista vedela ničesar o svetovni pandemiji.

Ko sta po 25 dneh plovbe priplula preko oceana, sta se zasidrala v bližini manjšega otoka v Karibskem morju. Ko sta stopila na otok, sta ugotovila, da ni nikjer nikogar. Ko sta stopila v kontakt preko mobilnega telefona, so jima povedali, da nista dobrodošla na teritoriju francoskih Karibov. Vkrcala sta se nazaj na jadrnico in nameravala odpluti proti Grenadi. Ko sta ujela dober internetni signal, sta šele spoznala, kakšna je situacija v svetu.

Prijateljica Elene Manighetti, ki je Italijanka, je bila v tem času na otoku St. Vincent. Ko sta imela do otoka le še 10 ur plovbe, jima je sporočila, da ne bosta mogla pristati. Ker je ona Italijanka, ji tega ne bodo dovolili, kljub temu da je že 25 dni v samoizolaciji na jadrnici in da že dolgo ni bila v Italiji.

Po navedbah medijev jima je uspelo pristati na otoku Bequia, drugem največjem otoku v Grenadinih, ki so del države Saint Vincente in Grenadini. Za BBC sta povedala, da je žal njuno potovanje in raziskovanje Karibov za zdaj ustavljeno in ne vesta, kdaj in kako bosta lahko pot nadaljevala.

Foto: FB Elena Manighetti (Sailing Kittiwake)