Hrvaška odprla meje za najemnike plovil in ostale turiste

Hrvaška je že pred enim tednom odprla meje za vse, ki imajo na Hrvaškem poslovne gospodarske ali posebne osebne neodložljive interese. Ta teden so odlog pojasnili in konkretno navedli, kdo vse lahko prečka mejo, kakšno dokumentacijo potrebuje in kaj vse lahko počne na hrvaškem.

Lastniki plovil

Pravila za lastnike plovil in nepremičnin so bila pojasnjena že v začetku preteklega tedna, zato smo jih že objavili v članku: Lastnikom plovil je omogočen prehod meje, kaj pa družina?

Dodatno so pojasnili le še pogoje za plovila, ki so v lasti pravne osebe. Če je plovilo v lasti pravne osebe, mora oseba, ki želi uporabljati plovilo, s potrdilom dokazati, da je lastnik pravne osebe oziroma, da je odgovorna oseba pravne osebe. V tem primeru se šteje, da je oseba lastnik plovila. Prav tako lahko s to osebo prečkajo mejo in plovilo uporabljajo njeni ožji družinski člani. Veljajo enaka pravila kot za lastnike plovil, ki so v fizični lasti.

Obrazec: Popis posadke in potnikov
Marina Punat, Krk

Najemniki plovila

Najemniki plovil so po istem odloku dobili pravico prečkanja meje, uporabe plovila za bivanje in plovbo po hrvaškem morju. Šteje se kot pomemben gospodarski namen. Za prehod meje je treba predložiti:

 - Popis posadke in potnikov, ki je vnesen v sistem eNautika. Vnos zagotovi čartersko podjetje oziroma lastnik plovnega objekta. Dovoljen je tudi status dokumenta "V pripravi".

Uradni obrazec Popis posadke in potnikov, ki ga je izdalo hrvaško Ministrstvo morja, prometa in infrastrukture, je na desni strani. Potrebno ga je natisniti, izpolniti in poslati čarterskemu podjetju, kjer najemate plovilo.

Vplutje in plovba v Republiki Hrvaški

Vplutje tujih plovil in jaht krajših od 24 m v RH je še vedno prepovedano. Ladje, ki bodo vplule v RH zaradi začasnega mirovanja, bodo dobile dovoljenje za vplutje le pod pogojem, da bo v odobrenem obdobju na krovu med 40 in 50 člani posadke. Po vplutju v RH se morajo vsi domači in tuji državljani držati splošnih in posebnih priporočil Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo vse od 9. maja.

Plovba

Plovba vsem ladjam, jahtam in barkam, ki se ta trenutek nahajajo na Hrvaškem, je dovoljena!

Kaj je prepovedano

Med bivanjem na privezu v lukah odprtih za javni promet in lukah navtičnega turizma je prepovedano prehajanje gostov in članov posadke z enega plovila na drugega.

Kaj se priporoča

Vsa plovila, ki nimajo vgrajenega AIS-sistema, ali drugega sistema za sledenje plovbi, se priporoča, da se vodi evidenca – dnevnik vseh vplutij od začetka do konca plovbe.

Za vse zgoraj navedene člane posadk in navtike se priporoča, da se izogibajo izhodom na kopno. V prvih 14 dneh po prihodu na hrvaško naj svoje izhode omejijo le na najnujnejše. Med teh 14 dni se štejejo tudi dnevi plovbe oziroma bivanja na sidru pred prihodom v RH, ki so jih preživeli brez kontakta z drugimi osebami.

Luke navtičnega turizma, čarterska podjetja, lastniki plovil za večdnevna križarjenja morajo svoje delo in nudenje storitev prilagoditi priporočilom, ki jih je izdal Hrvaški zavod za javno zdravje.