Kmalu bo ukinjeno plačevanje mostnine ne otok Krk

Še ena dobra novica prihaja pred sezono iz Hrvaške. Vlada je napovedala združitev dveh hrvaških avtocestnih družb, ki bo za svojo posledico prinesla ukinitev plačila mostnine na otok Krk.

Hrvaška vlada je sprejela odločitev, da se dve avtocestni družbi HAC in ARZ združita v eno družbo. Združitve bo potekala štiri do pet mesecev. Kot posledica združitve nameravajo ukiniti plačilo edine mostnine na Hrvaškem, na mostu na otok Krk. Čeprav bo združitev končana šele po koncu poletne sezone, pa razmišljajo, da bi mostnino ukinili že s 15. junijem. Zavedajo se posledic epidemije in z ukinitvijo mostnine želijo otok Krk narediti še bolj privlačen za turiste. Zavedajo se tudi, da preko otoka poteka promet za druga dva otoka, Cres in Lošinj. S Krkom sta povezana s trajektno linijo Valbiska–Merag. Ukinitev mostnine bo vplivala tudi na večjo privlačnost teh dveh otokov.

Hrvaški minister Oleg Butković je povedal, da ne gre za predvolilno potezno. Na njihovo ministrstvo že dlje časa prihajajo pritiski za ukinitev plačila mostnine, ki pa so se povečali po ukinitvi plačila prehoda skozi predor Sveti Ilija. Združitev družb je pravi trenutek za ukinitev mostnine, ki bo imela številne pozitivne posledice. V vladi se zavedajo, da je bilo treba v času sezone za prehod mosta čakati na obeh straneh, čeprav se je mostnina zaračunavala le za prihod na otok. Kolone so nastajale ob odhodu z otoka, čeprav je bil prehod preko cestninske postaje prost. Višina mostnine, ki se je zaračunavala ob prihodu na otok, je znašala 35 HRK (4,72 EUR), je bila namenjena prehodu v obe smeri.