Zakonca Karin in Brian Trautman sta z 9-mesečno hčerko Sierro odplula proti Bahamom. Zasidrala sta se pred idiličnim otokom, nato pa je izbruhnila pandemija koronavirusa.

Na BBC News so objavili prispevek o družini, ki je iz ZDA izplula s svojo jadrnico Delos. Zasidrali so se na idiličnem otoku na Bahamih. Na otoku ni prebivalcev. Ima le številne peščene plaže in zalive, v katerih kraljujejo želve, eksotične ribe in vsake toliko priplava tudi morski pes. Otok je pravi raj. Prvotno je družina na otok priplula, da bi na njem ostali mesec dni. Nato pa je prišla epidemija. Celotna država je bila kot večina sveta v karanteni. Zaprle so se meje in prepovedana je bila plovba med otoki.

Na otoku so bili izolirani. Več deset kilometrov okrog njih ni bilo nikogar. Prednost pred okužbo z virusom, ki pa prinaša tudi slabosti. Na otoku so morali poskrbeti za vse sami. K sreči je otok bogat z morskim življenjem, ki je bil vir njihove hrane v 100-dnevni samoizolaciji. Njihova jadrnica je k sreči pripravljena za dolgotrajno bivanje na krovu in daljša križarjenja. Elektriko so proizvajali s pomočjo solarnih panelov in vetrnega generatorja. Sladko pitno vodo so si pridelovali s pomočjo desalinatorja.

Glede na informacije, ki so jih prejemali iz ZDA, so ugotovili, da je otok lahko varno zatočišče. Na njem so lahko, vse dokler so zdravi in lahko poskrbijo zase. Varnost pred okužbo je veliko večja, kot če bo odpluli v eno izmed ameriških marin in tam počakajo v izolaciji.

Družina je trenutno na otoku že več kot 100 dni. Bliža se mesec junij, ko se na tem območju Bahamov začenja sezona orkanov. Lani sta otok prečkala dva obsežna orkana. Letos verjetno ne bo drugače. Orkani so vse bolj pogosti in vse močnejši. Vremenska napoved ni ravno obetavna. Za zdaj je napovedana nadpovprečno aktivna sezona orkanov. V tem primeru na otoku niso varni. Na njem ni globokih dobro zaščitenih zalivov, ni luk in ni marin. S seboj imajo 9-mesečno hčerko in v primeru, da se zgodi kaj nepredvidenega, jih čakajo 3 dnevi plovbe do obale, kakršna koli pomoč pa jih bo težko dosegla. Zavedajo se, da bodo prej ali slej morali zapustiti idilični otok. Vedo, da je to pametno narediti pred sezono orkanov.

Video:

Vir: BBC, Foto: posnetek zaslona