Globokomorski raziskovalci so odkrili lokacijo, kjer je potopljena ladja USS Nevada, ki je veljala za nepotopljivo ladjo.

V ponedeljek so ameriški globokomorski arheologi v okviru podjetja Search in podjetja Ocean Infinity razkrili pomembno novico. Odkrili so lokacijo ladje ameriške mornarice USS Nevada, ki je veljala za nepotopljivo ladjo. Ladja leži približno 65 nmi jugozahodno od pristanišča Pearl Harbour na globini okrog 5.000 m.

Ladja USS Nevada je bila zgrajena davnega leta 1914 in je bila ponos ameriške mornarice. Bila je prva od dveh ladij razreda Nevada 27.500 t. Med drugo svetovno vojno je spremljala transatlantske konvoje tovornih in potniških ladij. Med napadom na Pearl Harbour je bila manj poškodovana. Vanjo je priletel japonski bombnik. Da se ne bi potopila, so jo nasedli v bližnji plitvini. Po popravilu in ponovni splovitvi so jo vključili v vojne aktivnosti na območju Evrope in Tihega oceana. Sodelovala je v operaciji Dan D in invaziji na Okinavo. Po drugi svetovni vojni je sodelovala v poskusih z atomskimi bombami. Njena planirana življenjska doba naj bi bila 35 let. Leta 1948 so jo začeli uporabljati kot tarčo pri testiranju mornariških topov. Kljub številnim obstreljevanjem se ladja ni potopila. Prislužila si je nadimek nepotopljive ladje. Šele julija istega leta so jo zadeli z zračnim torpedom, ki je bil kos nalogi in ladjo potopil.

Tehnični podatki:

  • Dolžina: 178 m
  • Širina: 26 m
  • Ugrez: 8,6 m
  • Motorji: Curtis turbine 18.500 kW
  • Hitrost plovbe: 20,5 vozla