Nacionalni Park Kornati

Letošnje leto smo se pri eNavtiki odločili, da se po nekaj letih spet odpravimo v Nacionalni park Kornati in posnamemo čim več videoposnetkov zalivov. Želeli smo jih posneti v sezoni, ko med idiličnimi otoki jadrajo številne jadrnice.

Pred vplutjem smo poklicali v Nacionalni park in napovedali naš prihod. Oglasil se nam je sam ravnatelj parka g. Šime Ježina. Pozdravil je naš prihod in nam odobril kar tridnevno vstopnico za plovilo. Za prijaznost se mu iskreno zahvaljujemo.

V park smo vpluli skozi manj obljuden prehod Vela Proversa, med otokoma Katina in Kornat. Pluli smo po označeni poti in posneli videoposnetek plovbe ter s sonarjem spremljali globino morja. Video bo objavljen na naši strani.

Nacionalni Park Kornati

Po preplutju prehoda smo vpluli v Naravni park Telaščica. Meja med parkoma namreč poteka ravno skozi prehod Vela Proversa. Severni del pripada parku Telaščica, južni pa parku Kornati. Pred gostilno Mare na otoku Katina so bila privezana številna plovila. Večinoma motorna. Pred njo so bile nameščene tudi plovke. A samo tri. V prejšnjih letih jih je bilo veliko več. Ko smo srečali rangerje parka, so nam povedali, da so večino plovk odstranili in omogočili več prostora za sidranje.

Iz Vela Proverse smo zapluli v Nacionalni park. Večerno sonce je obsijalo Kornatski arhipelag. Pogledi, zaradi katerih pripluješ. Neokrnjena narava, čisto, sinje modro morje, mir, tišina in redka plovila. Zapluli smo na otok Aba Vela in se zasidrali na vzhodni strani otoka.

Po mirni noči smo se prebudili v prekrasno jutro. Vremenska napoved idealna. Ne za jadralce, temveč za letalce, bonaca. Plan je bil posneti čim več posnetkov iz zraka. V brezvetrju je vzletanje in pristajanje drona manj stresno. Iz zaliva odplujemo na najbolj znane in priljubljene lokacije parka. Večina zalivov je bila praznih. Zaradi napovedi karantene pri vračanju s Hrvaške so številni navtiki zapustili otoke in se vrnili domov. Srečali smo le redke jadrnice. Prevladovala so motorna plovila. Večina privezana na muringe pred gostilnami, redka na plovkah.

Nacionalni Park Kornati

V brezvetrju, soncu, a žal le redkimi plovili, ki so plula, so se Kornati pokazali v najlepši luči. Neokrnjena narava brez primere. Ustavili smo se na otoku Levrnaka in Lavsa, v zalivih Modri Bok, Vrulje, Opat in seveda v marini Piškera na otoku Vela Panitula. Tu smo doživeli največje presenečenje. Marina je bila popolnoma prazna. V poznih popoldanskih urah sta pripluli dve plovili, proti večeru verjetno še kakšno. Podobno je bilo tudi na drugih lokacijah. Pred večino gostiln je bilo možno najti privez tudi v poznih večernih urah. Mi smo se odločili, da prenočimo v zalivu Koromačna. Pred gostilno je nameščenih 10 plovk, ki so bile to noč prazne. Na muringu pred gostilno smo bili eno od dveh plovil.

Tudi zadnji dan bivanja na Kornatih nas je nagradilo vreme. Anticiklon, ki se je zadrževal nad Jadranom, je poskrbel za sončno vreme skoraj brez vetra. Izkoristili smo ga za snemanje. Posneti nam je uspelo kar 14 videoposnetkov, ki jih bomo objavili v prihodnjih mesecih.

Naš obisk Kornatov je bil izjemno lepo doživetje. Ker smo jih običajno obiskovali na vrhuncu sezone, ko preko njih pluje izjemno veliko število plovil, smo jih tokrat doživeli v povsem drugi luči. Bolj pristno bi jih težko. Verjetno le, če bi jih obiskali na skrajnem koncu običajne sezone, a takrat ne bi imeli več poletnega vremena.

Vse posnetke, ki so nastali na Kornatih, bomo med letom objavili na naši spletni strani. Spremljajte nas in spoznajte Kornate v najlepši luči.

Več o NP Kornati in nakup cenejših vstopnic na www.np-kornati.hr.

Nacionalni Park Kornati