Na podlagi predvidevanj zaradi uvedbe karantenskih ukrepov v svetu, je Hrvaška pred pričetkom poletne sezone planirala, da bo letošnja poletna sezona dosegla največ 25% lanskoletne. Po sprostitvi ukrepov in odprtju mej so letos močno presegli predvidevanja.

Po podatkih sistema eVisitor, ki vsebuje turistični promet realiziran v komercialnem in nekomercialnem segmentu ter navtičnem čarterju, je bilo na Hrvaškem v dosedanjem delu avgusta (od 1. do 23. avgusta) realiziranih več kot 2,3 milijona prihodov in 17,6 milijona nočitev, kar je okoli 67 odstotkov lanskega rezultata v istem obdobju.

Največje število prenočitev je v omenjenem obdobju zabeleženih v Istri (4,3 milijona nočitev), na Kvarnerju (3,5 milijona nočitev), Splitsko-dalmatinski (3,4 milijona nočitev), Zadrski (3,2 milijona nočitev), Šibeniško-kninski (1,4 milijona nočitev), Dubrovniško-neretvanski (999.000 nočitev) in Liško-senjski županiji (636.000 nočitev).

"Po odličnem začetku avgusta, v katerem smo dosegli 67 odstotkov lanskega turističnega prometa, je pred nami september, za katerega od naših partnerjev – predvsem iz držav, kjer nismo uvrščeni na t.i. rdeči seznam – imamo zelo dobre napovedi. Turistični promet bo v prihodnje odvisen od epidemiološke slike znotraj zemlje, na nas pa ostaja, da se še naprej obnašamo odgovorno in se pridržujemo predpisanih ukrepov ter zmanjšamo število okuženih, s tem pa povrnemo zaupanje določenih držav, saj se seznami revidirajo vsaka dva tedna. Skupaj s predstavništvi še naprej informiramo tuje medije in tudi pomembne partnerje in agente, zlasti na trgih Avstrije, Nemčije, Italije in Slovenije, ki jim tudi posredujemo epidemiološko situacijo po regijah. Ta konec tedna beležimo trend večjega odliva turistov iz Avstrije in Slovenije, medtem ko gostje iz Nemčije v velikem številu nadaljujejo bivanje v hrvaških destinacijah. Čeprav smo v Veliki Britaniji na seznamu tveganih držav, letala z novimi britanskimi turisti dnevno redno pristajajo na letališča Dubrovnik in Split. Prav tako vabimo vse turistične skupnosti, da v skladu s priporočili iz prejšnjega tedna, skupaj s turističnimi subjekti na njihovem območju vsem zainteresiranim turistom zagotovijo testiranje na novi korona virus, s tem pa jim omogočijo čim daljše in nemoteno bivanje  v naši zemlji« je izjavil direktor Hrvaške turistične skupnosti, Kristijan Staničić, pri čemer je dodal, da je za nami najbolj intenziven del turističnega leta, pred nami pa za skupne turistične rezultate tudi zelo pomembna posezona. 

Doslej je v avgustu zabeleženih največ nočitev turistov iz nemškega trga, približno 4,3 milijona, kar je 90 odstotkov lanskega prometa. Nato sledi hrvaški trg s 3,3 milijona nočitev, kar je 100 odstotkov lanskega prometa, slovenski trg beleži 2,6 milijona nočitev, kar je 94 odstotkov lanskega prometa. Sledi poljski trg s 1,8 milijona nočitev, kar je 5-odstotno povečanje v primerjavi z istim obdobjem lani. V dosedanjem delu avgusta je največ prihodov realizirano v destinacijah Vir, Rovinj, Medulin, Poreč, Crikvenica, Umag, Mali Lošinj, Novalja, Split in Pulj.

Dodajmo, da je med zadnjim vikendom (od 21. do 23. avgusta) bilo na Hrvaškem zabeleženih več kot 200.000 prihodov in 1,8 milijona nočitev.

Od začetka leta 2020 je na Hrvaškem zabeleženih 6,5 milijona prihodov in več kot 44 milijonov nočitev, kar predstavlja 53 odstotkov lanskega prometa v istem obdobju (nočitve).

Slovenija (obdobje od 1. do 23.08.2020)

Slovenski turisti so v dosedanjem delu avgusta največ prihodov realizirali v zasebnih namestitvah 100.751, nato v kampih 73.059 in v hotelih 24.612. Skupno komercialne nastanitve beležijo 198.422 prihodov slovenskih gostov, nekomercialne nastanitve pa 52.238.

Slovenci so skupaj v avgustu realizirali 2.551.719 nočitev (komercialne nastanitve: apartmaji 825.300, kampi 575.342, hoteli 127.579; nekomercialne nastanitve: 999.118), kar je 94 odstotkov lanskega prometa.

Slovenci so v avgustu v največjem številu obiskali Istrsko županijo, sledi Primorsko-goranska in Zadrska, najbolj obiskane destinacije pa so bile Umag, Mali Lošinj, Dobrinj, Novalja in Medulin.

Od začetka leta 2020 je na Hrvaškem zabeležen slab milijon prihodov in več kot 7,4 milijona nočitev, kar predstavlja 83 odstotkov lanskega prometa v istem obdobju (nočitve).

Hrvaški »Mednarodna oznaka za varna potovanja«

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC), ki predstavlja svetovni sektor zasebnih potovanj in turizma, je maja letos ustvaril posebno oznako za varna potovanja. Slednja popotnikom omogoča prepoznavanje destinacij in podjetij po vsem svetu, ki so sprejele svetovne zdravstvene in higienske standarde.

Institucije držav članic WTTC in združenja v turistični industriji imajo vlogo ambasadorjev varnih potovanj, ki vsem deležnikom v turistični industriji - kot so hoteli, restavracije, letalske družbe, organizatorji potovanj, rent-a-car, prometna podjetja, letališča in podobno zagotavljajo okvir za izvajanje protokolov o varnih potovanjih. Vsi zainteresirani deležniki, ki izpolnjujejo opredeljene protokole o zdravstveni in higienski konvenciji WTTC, se bodo lahko prijavili za pridobitev in uporabo te mednarodne oznake.

"Hrvaška je ponosna, da sodeluje z WTTC v teh težkih časih za vse deležnike v turistični panogi. Kot priljubljena evropska in sredozemska destinacija si prizadevamo, da bi se soočili z vsemi težavami in zagotovili stabilnost in varnost lokalnemu prebivalstvu ter vsem popotnikom, ki so se kljub trenutnim okoliščinam odločili, da obiščejo Hrvaško. V prizadevanjih, da oblikujemo in omogočimo "novo normalno", smo pripravili potrebne varnostne protokole in ukrepe, da bi bilo bivanje turistov v naši državi čim bolj prijetno in varno. Iskreno verjamemo, da bo uskladitev z globalnimi protokoli WTTC naslednji pomemben korak pri zagotavljanju in stabilizaciji ne le trenutne sezone, temveč tudi za trajnostni in pametni razvoj tega zelo pomembnega gospodarskega sektorja tudi v prihodnje, je povedala ministrica za turizem in šport, Nikolina Brnjac.

Poleg Hrvaške so varnostno oznako WTTC v Evropi prejele še Portugalska, Španija, Slovenija, Bolgarija, Črna gora, Ukrajina in Turčija, po svetu pa jih imajo še 22 drugih držav in številna mesta in regije.

Veli Rat, Dugi otok, Croatia