Šele drugič v zgodovini se je zgodilo, da na Atlantiku istočasno divja kar pet tropskih ciklonov.

Prihaja vrhunec letošnje sezone tropskih ciklonov. Šele drugič v zgodovini so včeraj zabeležili kar pet ciklonov na Atlantiku. Prvič od kar beležijo te vremenske podatke, se je to zgodilo leta 1971. Trenutno divjajo orkani Paulette, Sally, tropska nevihta Teddy, Visky in depresija Rene. Orkan Paulette se premika z Bermudov proti severozahodu, proti obali ZDA. Pomika se počasi, s hitrostjo okoli 5 km/h. Danes se bo približal New Orleans-u, kjer danes pričakujejo vetrove s hitrostjo okoli 200 km/h.

Bo Grčijo zajel ciklon tropskemu podoben ciklon

Vzdolž libijske obale so je včeraj oblikovala formacija neviht. Obstaja velika možnost, da se bo iz njih oblikoval ciklon z visoko temperaturo jedra (medicane – mediteranski, tropskemu podoben ciklon)  z imenom Cassilda. Grčiji preti nevarnost močnih vetrov in zelo velike količine padavin.

Včeraj so vetrovi ciklona dosegli hitrosti le okrog 65 km/h, zračni pritisk pa je znašal 1010 hPa. Glede na modele, predvidevajo, da se bo ciklon v naslednjih dveh dnem premaknil preko Mediterana in dosegel Ionsko morje. Grško obalo naj bi dosegel jutri ponoči oziroma v petek zjutraj. Vetrovi naj bi pihali vse do 105 vozlov oziroma 200 km/h.

Slika zgoraj: 5 tropskih neviht istočasno na Atlantiku

Slika spodaj: Napoved tropskemu podobnega ciklona v Ionskem morju v petek, 18.9.2020 ob 2.00 uri. 

Slike: posnetek zaslona windy.com