Več kot 980 kg kokaina v 980 paketih so našli preiskovalci na hrvaški jadrnici s tričlansko posadko.

Jadrnico so prestregli člani španske civilne garde med plovbo v bližini Kanarskih otokov. Paketi s kokainom so bili skriti v podpalubju in omarah. Skupna tržna vrednost zasežene droge je več kot 40 mio evrov.

Zaseg tako velike količine droge je uspeh mednarodne akcije, ki jo je že v začetku letošnjega leta začela hrvaška policija. Zaradi obsega preiskave je dobila svoje ime Falkuša.

Trije šibeniški jadralci so z jadrnico izpluli že meseca januarja letos. Za prevoz droge jih je najel tako imenovani Balkanski kartel, ki se je specializiral za prevoz droge na jadrnicah in jahtah. Po izplutju iz Šibenika so nadaljevali plovbo v Sredozemlje, skozi Gibraltar do Kanarskega otočja. Droga, ki je domnevno prispela preko Atlantika, je bila vkrcana na hrvaško jadrnico. Hrvaška policija je dobila informacijo, da se pripravlja večji transport droge preko Atlantika. Zato so stopili v kontakt tudi s špansko policijo. Kmalu po izplutju s Kanarskega otočja, so jih v mednarodnih vodah zajeli pripadniki španske civilne garde. Jadrnico so s službenim plovilom odvlekli v teritorialne vode Kanarskih otokov. Med pregledom jadrnice so našli izjemno čist kokain, katerega tržna vrednost je več kot 40 mio evrov.

Podobne ponudbe za transport droge hrvaški skiperji dobivajo pogosto. Aretirana trojica naj bi za tak prevoz dobila le 100 tisoč evrov. Organizatorji pogosto drogo naložijo na več plovil in eno izmed njih žrtvujejo zato, da bi preostala lahko brez težav priplula do ciljne destinacije.

je.