Krompirjeve počitnice so pred vrati, trenutna situacija kaže, da bomo lahko jadrali v tednu med 24.10. in 31.10., predvsem družine, saj imajo otroci proste dneve. Ali pa se bodo za navtični dopust odločili tisti, ki so v jesenskih mesecih ˝skozi padli˝ zaradi najrazličnejših omejitev. Trenutno lahko najamete plovilo v Istri, Kvarnerju in Zadarsko-šibeniški regiji, kjer je oranžna cona in se lahko v Slovenijo vrnete brez karantene in/ali testiranja na covid-19.

Ker je pregovorno Biograd na moru središče in ena izmed najljubših izhodiščnih točk, smo vam tokrat pripravili navtično ruto, katero izkušeni slovenski navtiki prav gotovo poznajo, vendar smo gledali, da je v območjih, kjer se torej Slovenci trenutno lahko gibljemo.  In naj bo ta teden relaksacija in pobeg iz vsakodnevne gneče in poročil o okužbah in ukrepih, naj bo varen odklop, saj navtiki vemo, da je lahko na barki najboljša izolacija in bistveno manjša možnost okužb, kakor v nekih hotelih, apartmajih in podobnem, ki bodo v času počitnic tudi
vabili.
V ruti smo planirali, da jadrnico prevzamete v Biogradu (čeprav so možnosti tudi v Zadru, Sukušanu, Šibeniku.). Trenutno last minute ponudbo lahko pregledate na tej povezavi. Mimogrede, v Biogradu bo ravno tisti čas potekal Biograd Boat Show, ki bo prava paša za  oči, predvsem za vse navtike. Zato bo tudi režim izplutja iz te marine malo drugačni, vendar vseeno omogočen za čarterske barke. Prvi dan planirate proti jugu, mimo južnega dela Pašmana in proti marini Veli Iž, ali kakšni alternativi v zalivu na Ižu že prej, odvisno od vremena. Drugi dan se podate na plovbo na severni del Dugega otoka, prespite v marini Veli rat, ali na bojah pred marino.

Naslednji dan vas čaka najdaljša ruta in sicer po severni strani Dugega otoka in nadalje po zahodni, odprti strani otoka, če vreme dopušča se ustavite (morda celo za kopanje za najpogumnejše) v enem izmed najlepših zalivov, v Sakarunu. Nadaljujete s plovbo ob Dugem otoku in planirate prenočitev V Telaščici na sidru ali na boji. Četrti dan je pred vami krajša ruta do Kornatov in sicer nekje do sredine, zaliv Vrulje, kjer imate na razpolago številne boje, seveda pa so vse opcije prenočevanja odprte tudi za kakšen zaliv, kjer sedaj prav gotovo ne bo gneče. Peti dan bi še kar ostali v Kornatih in bi zopet imeli pred seboj krajšo plovbo do juga Kornatov, do zaliva Opat, kjer pa lahko dan zaključite z dobro večerjo v tamkajšnji konobi. Zadnji dan plovbe še lahko izkoristite za jadranje nazaj do izhodišča, do marine v Biogradu.

Celotno ruto z opisi krajev si lahko ogledate tudi na tej povezavi.

Izhodišče: Biograd na moru

  1. Dan - Veli Iž
  2. Dan - Veli Rat
  3. Dan – Telašćica
  4. Dan - Vrulje, Kornati
  5. Dan - Opat, Kornati
  6. Dan - Biograd na moru