Biograd Boat Show 2020

V letošnjem letu so številni navtični saloni odpadli. Organizatorju salona Biograd Boat Show je v sredo, 21. oktobra, uspelo odpreti vrata njihovega že 22. salona.

Kljub trenutnim razmeram, ko ni možno planirati aktivnosti niti za 24 ur vnaprej, smo se odpravili na salon plovil v marini Kornati v Biogradu na moru. Že od daleč so se videle številne zastave, ki so plapolale v rahlem južnem vetru. Pri vhodu je sledil nekoliko bolj zakompliciran postopek. Obvezno merjenje temperature, razkuževanje rok in oddaja podatkov za potrebe obveščanja. Za razliko od Slovenije, na Hrvaškem ni treba namestiti zaščitne maske na odprtem. Potrebne so le v zaprtih prostorih.

Biograd Boat Show 2020

Ponudba sejma je bogata, kot vsako leto. Organizatorju je uspelo pritegniti preko 200 razstavljavcev. Smo v morju si je možno ogledati preko 100 večjih plovil in približno enako število na kopnem.

Ponudba sejma je bogata, kot vsako leto. Organizatorju je uspelo pritegniti več kot 200 razstavljavcev. Samo v morju si je možno ogledati več kot 100 večjih plovil in približno enako število na kopnem.

Na sejmu so bile predstavljene številne premiere. Svetovno premiero sta doživela motorna jahta Absolute 47 Fly in Nordkapp Noblesse 790, ki je največje plovilo iz svoje serije. Med hrvaškimi premierami moramo omeniti Fairline Targa 45 GT, Merry Fisher 795 Serie2, katamaran Excess 12, gumenjak s trdim dnom Ranieri Cayman 28 Executive in Ranieri Next 285, ki ga zastopa slovensko podjetje Moto-nautika. Med nekoliko bolj eksotičnimi plovili moramo omeniti Saxtor 200 Sport, ki je nekakšen hibrid med vodnim skuterjem in kompaktnim gliserjem. Jadralski navdušenci so si lahko ogledali plovilo First 53, ki je s svojo elegantno, a izjemno športno formo, požela veliko zanimanja. Prav tako je bil izjemno obiskan Elanov razstavni prostor, na katerem so predstavili tudi novo plovilo slovenskega jadralca Dušana Ušeničnika, ki že vrsto stopa na stopničke jadranskih regat. Jadrnica Elan E5 je tovarniško plovilo, ki pa si ga je jadralec priredil za potrebe regat. Zanimivo si je bilo ogledati nekatere prilagoditve, ki to že tako športno naravnano jadrnico, naredijo izjemno tekmovalno in konkurenčno najhitrejšim jadrnicam pod taktirko izvrstnega krmarja. Obe jadrnici bomo podrobneje predstavili v naslednjih izdajah.

Biograd Boat Show 2020

Za ljubitelje katamaranov so bili prvič predstavljeni Elba 455, Bali 4,8 in Bali Catspace. Med motornimi pa ne smemo pozabiti omeniti Fjord 38x Express, Nimbus 365 Coupe, Nimbus Weekender W9, Mana 23 in Terra Nauta 28, kot predstavnika luksuzne tradicionalne jahte v moderni preobleki.

Poleg Elana so se predstavila tudi druga slovenska navtična podjetja. Moto-nautika je predstavila plovila proizvajalca Ranieri in Grand. Burin Boats, ki zastopa plovila Beneteau in gumenjake vrhunske kakovosti Highfield, je na dveh razstavnih prostorih, enem na kopnem in enem v vodi, predstavil več kot deset plovil iz serij Sport, Clasic in Patrol. Ogledati in testirati je bilo možno gumenjake z aluminijastim dnom vse od 3 pa do 9 m. C&G navigator s Ptuja je predstavil plovila italijanskega proizvajalca Marinello, podjetje Moveon pa je predstavilo prenosne sisteme za desalinacijo morske vode RainMan in inovativen sistem bočnega pogona plovila.

Organizatorju je kljub nepredvidljivim razmeram uspelo organizirati izjemno bogat salon plovil. V času sejma je potekal tudi Croatia Charter expo, kjer se je predstavilo več kot 30 čarterskih podjetij in agencij. Za varnost je bilo dobro poskrbljeno. Od merjenja temperature na vhodu, številnih mest z nameščenimi razkuževalniki. V vseh zaprtih prostorih so za upoštevanje epidemioloških priporočil skrbeli varnostniki. Večina mednarodne publike se je obnašala izjemno odgovorno.

Biograd Boat Show 2020

Jadrnica Elan E5 slovenskega krmarja Dušana Ušeničnika na večerni testni plovbi

Video 1. dan

Video 2.dan